Quantcast
Channel: ביקורת –עין הדג
Viewing all 629 articles
Browse latest View live

ביקורת: מורעל

$
0
0

סרטי אימה לא פעם אוהבים להעביר לצופים מסר. משהו כמו "תאהבו את החיים" (סדרת "המסור"), "על פשעים משלמים" ("אני יודע מה עשית בקיץ האחרון"), "אל תשחקו אותה אלוהים" ("פרנקשטיין"), "איכסה זרים" ("דרקולה"), או, כמו במקרה המאוד מוזר של "מורעל" (תרגום שלא אומר כלום על הסרט, אגב – אף אחד בו לא מורעל בשום נקודה): "מדי פעם שווה לצלוח 80 דקות של סרט בשביל להגיע לרמה אחרת של טירוף". אם הייתם שואלים את הסרט הוא בטח היה אומר משהו על חשיבות המשפחה, אבל המסר האמיתי שצריך לצאת ממנו מהסרט הוא אותה אימרה של סטיב רוג'רס על יתרונות הסבלנות. 

עכשיו, יצא רושם לפיו "מורעל" הוא סרט בסדר ואז מגיעה החצי שעה האחרונה ואז הוא נוסק ואני רוצה להגיד שבניגוד לרושם, "מורעל" הוא סרט מעניין כבר מההתחלה. לא מרתק או מטורף, אבל כזה שמציג דמות ראשית כתובה היטב (וגם אחלה דמויות משנה), תעלומה שמתקדמת בקצב מספיק מהיר ויופי של ויזואליה. 

הסיפור הוא כזה: אחרי פתיח שבו דמות מסתורית בשם גבריאל עושה בלגן במוסד רפואי עלום שם כלשהו, אנחנו עוקבים אחרי מדיסון (אנאבל וואליס), אישה בהריון עם בעל מכה ולפני שאתם מספיקים להגיד "אווו" או "אוי", אל תדאגו: בקרוב הוא לא יהיה איתנו. 

וכך, לאחר שמדיסון ובעלה מותקפים בביתם, בהתקפה שמקפחת את חיי השמוק וגם את חיי העובר, רציחות אלימות נוספות מתחילות להתרחש שקשורות, איך לא, למדיסון – וגם לגבריאל המסתורי מהפתיח. האם מדיסון תספיק להבין מה קורה ולהציל את עצמה ואת הקרובים אליה? התשובה מרהיבה. 

ג'יימס ואן הוא אחד מהשמות העולים בז'אנר האימה, עם שתיים מסדרות האימה הגדולות של האלף החדש שנוצרו בעקבותיו – "לזמן את הרוע" על שלל המשכיו וסרטי הספינאוף שלו ו"המסור" על שלל מלכודתיו. לאחרונה נראה שהוא עוזב את הז'אנר לטובת "הליגה של הגדולים" עם עצירות ב"מהיר ועצבני 7" ו"אקוומן", אבל "מורעל" מראה שליבו עדיין בסיפורי אימה מטורפים עם טוויסטים מופרכים, דימויים מבעיתים ותסריט שמשקיע בדמויות כדי שניקשר אליהן יותר. 

ב"מורעל" ואן חותר לתת-ז'אנר ספציפי יותר בסרטי האימה והוא ז'אנר ה"אוקיי בסדר הבנתי הבנתי רגע רגע מה מההההההההה???": סרטי אימה שנמצאים על אש קטנה עד שמסתבר שבסיר הסתתרה כל הזמן הזה לא פסטה, אלא מפלצת ספגטי רצחנית שגם הייתה אמא שלכם כל הזמן הזה. 

יש לזה יתרונות וחסרונות: היתרון הוא הרגע הנוכחי, שבו כולם עדיין לא ממש תופסים מה קורה שם, והשמועה עוברת מפה לאוזן ו"וואו אתם חייבים לראות" והסרט צובר באזז. החיסרון הוא הרגע שאחריו, שבו "מורעל" יצטרך לענות על השאלה "האם הסרט עובד אחרי שיודעים מה הולך לקרות". התשובה היא "הו כן", כי הטוויסט של "מורעל" הוא עליית מדרגה שלא רק מסבירה את מאורעות הסרט עד כה, אלא גם מאפשרת לו לעלות רמה לטירוף מזן אחר לחלוטין שמצדיק את הקפיצה של ואן לסרטי האקשן – סצנות אקשן ברוטליות, מדממות, מטורפות ומטמטמות בכמה שהן כיפיות. 

כל זה יוצר סרט שהוא כיף נורא לכל אורכו ובייחוד בסוף. לא "הדבר הבא בתחום האימה" ובתקווה לא הזיכיון הבא (לסרט הזה יש סוף, ואין שום צורך להתחיל עוד סדרת סרטים שמתמקדת בדמות שראינו עוצרת לקשור את השרוכים ברחוב בשלב כלשהו) אלא פשוט סרט אימה כיפי להעביר איתו את הזמן בהנאה. מה צריך חוץ מזה? 


ביקורת: פיג

$
0
0

את "פיג" אולי מכרו לכם כ"ג'ון וויק, אבל עם ניקולס קייג' וחזירה". למקרה שמכרו לכם ככה אותו – עבדו עליכם. זה לא רק ש"פיג" אינו "ג'ון אוינק אוינק", אלא שהוא ההפך המוחלט של סרט שכזה – מעין סרט אנטי-נקמה, ובטח אנטי-נקמה-אלימה. ניקולס קייג' הוא לא "איש עם סט יכולות מיוחדות" (כלומר, הוא כן, אבל הן לא אלימות במיוחד), והנקמה שלו כוללת פחות מכות ויותר "שלום, אפשר את החזירה שלי?".

עכשיו, אחרי שתיאמנו ציפיות, אפשר להתרכז במנה שלפנינו – ואיזו מנה משובחת. מייקל סרנוסקי מגיש בסרטו (שאותו הוא ביים לבדו וכתב עם ונסה בלוק) מעשיה על אובדן, על אומנות, על חזרה לעבר, על משפחה ועל אוכל. במרכז המעשייה עומד רובּ, ספק הומלס ספק נזיר שחי ביער והדבר היחיד שהוא עושה זה למצוא פטריות כמהין עבור אמיר (אלכס וולף) ביחד עם החזירה שלו (חזירה לא מאולפת שנשכה את קייג' כמה פעמים בזמן הצילומים). הכול טוב ויפה, אלא שיום אחד רוב מותקף בבקתה שלו, מרביצים לו מכות והכי גרוע – חוטפים את החזירה. מכאן, קייג' יוצא למסע למצוא את החזירה שלו: חלק מהאנשים עוזרים לו יותר, חלק פחות, ולאט לאט אנחנו מגלים שרוב לא נולד הומלס ביער, אלא שיש לו סיפור לא קטן מאחוריו.

למי שאומר לעצמו "טוב, בסדר, אין מכות אבל לפחות יש קייג' מטורף בוכה "החזירה שלי!!! החזירה שלי!!!!!!" – מצטער לאכזב, אבל גם זה לא המצב: קייג' מגלם את רוב באופן רציני, מאופק ונוגע ללב. הוא לא בחור מאוד דברן, אבל גם לא איזה ריאן גוסלינג מ"דרייב". הוא בחור שמדבר כשצריך לדבר, ורוב מה שהוא אומר זה "אני רוצה לדעת איפה החזירה שלי". זאת לא ההופעה הטובה ביותר של קייג' בשנים האחרונות (אני יותר אוהב אותו ב"צבע מחוץ לחלל"), אבל זאת בהחלט הופעה שמזכירה שקייג' הוא יותר מכוכב סרטי ז'אנר מטורללים, ושהוא יכול לעשות הופעה ללא גימיקים, צעקות, ושאר ירקות. לצידו, אלכס וולף סימפטי להחריד, גם ברגעים הכי מעצבנים של הדמות שלו, אבל לא ממש תגלית בפני עצמו. שאר השחקנים נמצאים מעט מדי זמן מכדי להשאיר חותם משמעותי.

אבל התגלית המשמעותית של הסרט היא לא בגזרת המשחק, אלא בגזרת התסריט – התסריטאים מצליחים ליצור תסריט שהולך צעד אחר צעד באופן בטוח בעצמו, בעלילה קטנה (וקצרה – הסרט באורך תשעים דקות) ובכל זאת מלאת תפניות מפתיעות, או לרגעים תפניות צפויות להחריד שעדיין פוגעות ישירות בלב. ובעצם, למרות שהסרט לכאורה ריק מאלימות או רגעי קריעת תחת שלאחריהן קייג' מעשן סיגריה ופולט משפט מצחיק, הוא לחלוטין מצליח להיות בלי ולהרגיש עם – קייג' מפרק אנשים לא עם מכות, אלא עם תפיסת החיים שלו, והוא כמו סטירה מצלצלת לכל מי שנקרה בדרכו ומונע ממנו להיפגש שוב עם החזירה שלו. כי מכות ואקדחים אולי ישברו עצמות, אבל מילים ירסקו להם את הלב.

הסרט הוא גם אחלה דאבל פיצ'ר ל"רוכבי הצדק", עוד סרט שעושה מעין אנטי-ג'ון וויק בנוגע לכל הרעיון של "ללכת להרוג את כולם כי איבדת מישהו קרוב לליבך", אבל בעוד שב"רוכבי הצדק" יש איזשהו דיון בשאלה שנותן לה איזשהו תוקף, "פיג" עושה מהלך יותר נועז, ומראש מכריז על כל הרעיון כטיפשי. הוא אפילו לא עולה במוחו של אף אחד מהמעורבים, כי הרי איזה טוב יצא מזה? ובמקום שהסרט יוכל להראות את הגיבור מרסק את כולם מכות רק כדי ללמוד את הלקח הדי ברור מאליו הזה, הרי שפה הסרט פשוט יוצא מנקודת המוצא שזה מטומטם, ומבין איך אפשר בכל זאת לעשות משהו לגבי מצבי ביש שכאלה.

בקיצור, "פיג" מתגלה כאחד מהסרטים הטובים של השנה, וכיף שהוא בא לבקר גם במסך הגדול ולא רק על מסכי ה-VPN הקרובים לביתנו. קצת מוזר העניין עם השם שלו (יש משהו רע עם "חזירה"? כלומר, אוקיי, אולי יש, בסדר, הבנתי, ובכל זאת), אבל נחמד לדעת שבסך הכול המפיצים ממשיכים לסמוך על הטעם של הקהל שיבוא לראות גם סרטים יותר קטנים ויפים ובסגנון קצת אחר. או שהם בונים על זה שכולם יראו את זה במחשבה שזה "ג'ון וויק אבל עם חזיר", ואז לא משנה, אני לוקח את המחמאה הזאת בחזרה.

ביקורת: מינארי

$
0
0

"מינארי" הוא סרט קטן ונעים, וזה לא עניין של מה בכך. הדרמה המשפחתית, לה היתה נוכחות דומיננטית באוסקר של השנה שעברה, היא תזכורת חיונית לכך שלפעמים אין צורך בהמצאה מחדש של הגלגל, אלא פשוט ביד בטוחה על ההגה. הסרט מספר סיפור שכמוהו שמענו כבר, גם מהקולנוע האמריקאי: משפחה מגיעה לאמריקה ומגלה שגברת החירות לא כאן כדי לעשות להם הנחות. האבא חתיך ואמביציוזי, האמא מהממת ודואגת, הילדים חמודים לאללה והסבתא קורעת מצחוק. "מינארי" לא שונה מהרבה דרמות משפחתיות מחממות לב והוליוודיות שראינו, מלבד הבדל מהותי אחד: הסרט לא דובר אנגלית כמעט בכלל.

המשפחה שבמרכז הסרט, משפחת יי, עוברת מקוריאה לקליפורניה ומשם לארקנסו, בתקווה להקים שם חווה ולהיות חקלאים מצליחים. ולמרות שג'ייקוב, אב המשפחה, מנסה ומנסה, זה לא מצליח במיוחד. והילד, דיוויד, צריך תשומת לב מיוחדת: יש לו מום מולד בלב וצריך לוודא שהוא לא רץ מהר מדי או עושה שטויות. ולכן, לבית משפחת יי מוזעקת הסבתא, היישר מסיאול. אבל הסבתא אינה עוד סבתא רגילה: היא משחקת קלפים, מקללת וגונבת. וזה מהמם.

"מינארי" לא חורג מהשבלונות, אבל בזה אין צורך כשיש לסרט הזה מספיק אסים כדי לרגש גם את הצופים האדישים ביותר. ראשית, הוא כן. לא מעניינת אותי במיוחד העובדה שהבמאי והתסריטאי לי אייזיק צ'אנג ביסס את הסרט הזה על שנות ילדותו (המשפחה בסרט גרה בקרוואן דל, מה שהפך את הגילוי שצ'אנג הוא בוגר אוניברסיטת ייל למרגש במיוחד). אוטוביוגרפיות זה נחמד, אבל הן לא מבטיחות אותנטיות. בכל כך הרבה סרטים וסדרות דמויות מדברות כאילו התסריטאי שיושב ומקליד מאחוריהן, אבל ב"מינארי" מרגישים שאלה אנשים אמיתיים שמתמודדים עם קשיים אמיתיים ועושים זאת באהבה כנה אחד לשני.

וזה בזכות האס השני של "מינארי": צוות השחקנים. בעוד סטיבן יאון שהיה מועמד לאוסקר על התפקיד שלו כג'ייקוב פחות הרשים אותי, יש לסרט שלושה שחקנים ששווים את הזמן שלכם, כל אחד בזכות עצמו. ירי האן, שמגלמת את מוניקה אם המשפחה, עושה זאת במינימליזם מאופק ואינטנסיבי שמבהיר לצופים מה עובר לה בראש גם בלי שתאמר מילה. יו-ג'ונג יון, שמגלמת את הסבתא, מצחיקה ומרגשת כראוי, כפי שהייתה כשעלתה לבמה לקבל את האוסקר לשחקנית המשנה הטובה ביותר בשנה שעברה. אבל עבורי, "מינארי" הוא הסרט של אלן קים, שמגלם את דיוויד. אולי זה בגלל שהגננת שבי תמיד מתרגשת לראות ילדים שובי לב כמו דיוויד, אבל נראה לי שזה יותר מזה: קים מתנהל מול המצלמה בטבעיות ובחן שאי אפשר ללמד, ועדיין משחק בכישרון של מי שלומד את המקצוע כבר שנים.

"מינארי" הוא סרט די רגוע, רוב הזמן, ויתכן שצופים מסוימים יתהו – ובצדק – מתי מגיעה הדרמה. היא שם, אבל לא בקדמת המסך אלא ברגעים הקטנים יותר: מוניקה מנקה לדיוויד את האוזניים, או הביקור הראשון של המשפחה בכנסייה אמריקאית. ואז, כשהדרמה האמיתית מגיעה, התחושה היא שהרווחנו אותה ביושר – רק אחרי שלמדנו להכיר את משפחת יי בחיי היום-יום נוכל לראות אותם עוברים משברים אמיתיים שמגיעים לרמות של חיים או מוות.

המילה "חמוד" יכולה להיות בעייתית לפעמים. במשך שנים הרגשתי שכשקראו לי "חמוד" ניסו להקטין אותי, וזה עדיין נכון: לפעמים כשאומרים על סרט מסוים שהוא חמוד, הכוונה היא לומר שאינו סרט גדול במיוחד. אפשר לומר שזוהי האמת לגבי "מינארי": אין כאן קולנוע גדול (טוב שהסרט הופץ בקולנועים בישראל, הגם שבאיחור, אבל אפשר לראות אותו גם ב-VOD בבית וליהנות ממנו באותה המידה), אבל יש כאן המון אנושיות, וזה חשוב באותה המידה. "מינארי" הוא סרט קטן עם לב עצום, והוא אחד הסרטים החמודים של השנים האחרונות. וזה לא מעט.

ביקורת: לא זמן למות

$
0
0

המון משקל מונח על כתפיו של "לא זמן למות". דבר ראשון, זה הסרט שמייצג כבר שנה וחצי את הקטסטרופה שהביאה לנו הקורונה – הוא היה הבלוקבאסטר הראשון להידחות (ואז להידחות שוב), לא לפני שסבל גם כך מבלגן בהפקה שכלל בין השאר עזיבה של במאי, תסריטאי ומלחין. אבל חוץ מזה, הוא בעיקר הסרט האחרון של דניאל קרייג בשרות הוד מלכותה, ובפעם הראשונה זה לא רק סופה של כהונת השחקן הנוכחי, אלא סופו של עידן.

כי בונד של קרייג היה שונה מהרגע הראשון. 'קזינו רויאל' לא היה בונד רגיל, אלא ניסה להביא עומק לדמות של הגבר השרמנטי ששום דבר לא מזיז לו. המפיקים מספרים בראיונות שהם חיפשו בכוונה שחקן שידע לעשות את זה, וזה מסביר גם את העליהום המוזר שהיה בזמנו נגד הליהוק של קרייג: אנשים לא רצו בונד אחר ממה שהכירו.

אבל זה עבד, ועבד יופי. קרייג היה מעולה, והסדרה הותנעה מחדש בקול תרועה רמה. מאז היו עליות ומורדות, אבל גם בסרטים המושמצים יותר ניכר הניסיון – הגם שהיה גמלוני – להמשיך את הקו האישי והעמוק יותר. הבעיה העיקרית היתה שאחרי השיא המטורף שהוא 'סקייפול', הגיע 'ספקטר', שלמרות שהיה הצלחה כלכלית, נראה כאילו נכתב במאה הקודמת ונחשב למשקולת כבדה מאד על הבונד החדש והמעודכן הזה. אז צריך לתקן את מה שמקולקל, ולשלוח אותנו הביתה עם סיום טוב ומספק לבונד של שנות האלפיים.

הסרט החדש מתחיל כשג'יימס בונד פרש משירות פעיל והוא בסך הכל רוצה לבלות את חייו בנעימים עם מדלן סוואן (ליה סיידו), הבחורה הנחמדה בה התאהב בסרט הקודם. אבל הוא כמובן לא באמת יכול לפרוש, אחרת לא היה לנו סרט; ידידו מהCIA פליקס לייטר (ג'פרי רייט) מבקש ממנו טובה בנוגע למדען שנחטף ולנשק ביולוגי מתקדם שעלול, איך לא, לאיים על כל העולם.

בונד נכנס מחדש לענייני הריגול ופוגש בין השאר את מחליפתו בשרות הוד מלכותה, הסוכנת נעמי (לשאנה לינץ'), וגם סוכנת CIA צעירה ושובבה (אנה דה ארמס, המקבילה המילונית מהיום ל"מי שהייתה גונבת את ההצגה אם היה לה מספיק זמן"). רק שאז מתברר כי לנבל מאחורי הנשק הביולוגי (רמי מאלק) יש קשר גם לארגון המרושע 'ספקטר' וגם למדלן, אהובתו של בונד.

הסרט מנסה ללהטט עם הרבה כדורים באוויר: הוא צריך להיות סרט בונד קלאסי, עם אקשן ובסיסים סודיים וסוכנים כפולים ובחורות יפות, ועדיף גם נבל מוצלח וזכיר. מצד שני הוא רוצה לסיים את סאגת קרייג בהצלחה, ואם אפשר גם לתקן את המורשת הבעייתית של 'ספקטר' שכאמור לעיל, משך את הזיכיון אחורה.

האם הוא מצליח? זה מורכב. כלומר, הוא אכן משחק בכל הכדורים האלה כמיטב יכולתו, רק שאספקטים רבים בסרט מושפעים מהחלטה מרכזית אחת שהסרט לוקח, ובסוף הכל סובב סביבה ומושפע ממנה.

קחו כדוגמה את האקשן, למשל. זה לא 'ספקטר' – יש הרבה אקשן, והוא טוב ויעיל. קארי פוקונגה, הבמאי האמריקאי הראשון שמביים סרט בסדרה הרשמית, יודע היטב לביים קטעי פעולה. אפילו בסצינות יריות מרובות משתתפים, כאלו שפעמים רבות נופלות לבלגן גדול של "רגע רגע מי יורה לאיפה ועל מי ולמה", פוקונגה שולט ביד רמה ושומר על קצב טוב וקינטיות על אש גבוהה. עם זאת, שום דבר פה לא מאד מלהיב, ואין כאן סיקוונס שיכול להצטרף לרשימת סצינות האקשן הגדולות של הזיכיון; אז למרות שהאקשן מרשים, הוא מרגיש כאילו הוא לא העיקר.

או, למשל, ההומור: פאנצ'ליינים תמיד היו בסרטי הסדרה, אבל בסרט הזה שולבו שורות דיאלוג רבות שמזכירות קצת את ההומור המארוולי, ורובן גם עושות את העבודה (הקרדיט, לפי השמועות, הוא לתסריטאית פיבי וולר-ברידג' שנשכרה בדיוק למטרה זו). וגם זה לא העיקר.

יש גם מוזיקה, וגם היא יעילה מאד, אם כי התלהבתי פחות משחשבתי מלשמוע את המלחין האהוב עליי (האנס זימר) משחק במגרש עם נעימת בונד הקלאסית. אולי כי גם זה לא העיקר.

הנבל הוא כבר נקודת חולשה של ממש. רמי מאלק שחקן טוב בסרטים אחרים, אבל הנבל שלו כאן אנמי למדי, ולמרות הניסיונות של התסריט ליצוק בו תוכן, הביצוע לא יותר מפושר; אולי כי גם התסריט מחפף בסוף ונכנע לקלישאות כמו נאום פילוסופי מטופש וחסר פואנטה.

אבל כל זה נובע כנראה מאותה החלטה עיקרית שקיבלו היוצרים: אם סרטי בונד של קרייג היו עד כה יותר אישיים, אבל עדיין שמרו על פאסון בונד-י, הפעם הם החליטו ללכת עם זה עד הסוף – הסרט הזה יהיה סיפורו של ג'יימס בונד האיש. לא המרגל קר-הרוח, ולא איש האקשן המגניב; הוא יהיה על בונד של קרייג. זה שגילה פעם ופעמיים רגשות וקשיים מתחת למעטה הטוקסידו, זה שהתחיל ללמוד על האנושיות שיש בעולם מעבר למשימות הריגול והמרדפים ומוכן אפילו לשמוע על משפחה, זה שכעת נותר לו רק לקלף סופית את החיצוניות המגניבה ולחשוף את הפנימיות הרגישה.

והסיפור הזה, אני שמח לבשר, הוא חתיכת סיפור יפה ונקודת החוזקה המשמעותית של הסרט. "יפה" גם ויזואלית, אגב – "לא זמן למות" לא מגיע אולי לסטנדרט הצילום של "סקייפול" ברמת הפריימים הבודדים ועוצרי הנשימה, אבל הצלם זוכה האוסקר לינוס סאנדגרן ("לה לה לנד") בהחלט מצטיין בלתת צבעוניות ייחודית לכל לוקיישן בנפרד ולהוציא את המיטב מכל חלקי כדור הארץ שהסרט מתגלגל אליהם. אבל כאמור, העיקר זה הסיפור שדוהר קדימה עם מטרה מוצהרת לחתום את העניין ולהפוך את קרייג סופית לבונד האישי והרגיש ביותר שהיה על המסך. וזה נהדר.

נכון, צריך להודות שגם מהבחינה העלילתית הסרט מאבד בדהירה הזו כמה נקודות. אבני המשחק שנשארו מ'ספקטר' מרגישות לעיתים כמו חטוטרת מציקה, וייתכן בהחלט שאפשר היה לחתוך את כל קו העלילה הזה החוצה – ואולי חבל שלא (הסרט הזה ארוך). מצד שני, ההתעסקות עם הארגון המטופש עצמו נעשית בצורה שהיא על סף מודעות עצמית גלויה, כמעט קומית; כפסע מלפנות לצופים באולם ולומר במפורש "בואו נוריד מהשולחן את הדברים הלא טובים מהסרט הקודם ונתרכז רק בדמותה של מדלין סוואן וביחסים שלה עם בונד".

ובסוף בסוף, טוב שזה נעשה, כי הסיפור האישי שנתנו לבונד בסרט הזה הוא הסיפור הכי שובר לב שקיבלנו בסרטי בונד עד כה (זה לא שהתחרות קשה מאוד, ועדיין). דניאל קרייג וליה סיידו מספקים שתיים מתצוגות המשחק הטובות ביותר שהפגינו הגיבורים בסרטי בונד, וממש בסוף נמצא גם אחד השוטים היפים שסגרו סרט אי פעם. כאמור, זה הסרט האחרון – הוא יודע את זה, הצופים יודעים את זה, והסרט יודע שהצופים יודעים ומשתמש בזה מצוין.

סוף טוב זה דבר שקשה לעשות. הסוף של הסרט בפרט ושל עידן דניאל קרייג בכלל הוא אולי לא המקורי ביותר ולא החדשני ביותר (די בטוח שתחשבו במהלך הצפיה על סרט גדול אחר שראיתם לא מזמן), ויהיו גם כאלה שימשיכו לא לאהוב את הסטיה מהנוסחה שייצג בונד של קרייג. אבל דווקא בגלל שהסרט שם את הסיפור האישי במרכז, הוא מנסה ומצליח לסיים כראוי את הסאגה הלא פשוטה הזו. כל כך כראוי שבאמת אין לי מושג מה יעשו עם המותג הזה בהמשך.

אם "קזינו רויאל" היה "באטמן מתחיל" ו"סקייפול" היה במידה רבה "האביר האפל", אז "לא זמן למות" דומה לסרט שסגר את עלילות באטמן של נולאן. כי גם ב"עלייתו של האביר האפל" היה ברור שהסרט אינו יצירת המופת של הסדרה וממש לא חף מבעיות – אבל כמו שם, "לא זמן למות" הוא סיום מספק ונהדר, והסוף שבונד היה ראוי לו.

ביקורת: מפת הדברים הקטנים והמושלמים

$
0
0

אני אוהב סרטי לולאות זמן. זה קונספט מגניב, ולא עשו עדיין מספיק ממנו כדי שיימאס לי; אבל זאת לא רק ההברקה שבקונספט – זה התוכן שלו. יש משהו מאד בסיסי בלראות גיבור שנידון לחיות את אותו היום בחייו שוב ושוב ושוב, ולהרגיש קצת כמוהו.

אז נכון שרק לאחרונה קיבלנו גם את "פאלם ספרינגס" וגם את "לתפוס את הבוס", אבל הנה בשורה: "מפת הדברים הקטנים והמושלמים" נחת לא מזמן באמזון הקרוב לביתכם, ומבחינתי הביס את "קצה המחר" בתחרות על תואר "סרט לולאת הזמן הטוב ביותר". והוא עשה את זה כשסצינת ה"אקשן" הכי גדולה בו כוללת קפיצת סקייטבורד מעל חמש מדרגות, וכשגם הסצינות הקומיות שלו לא חוגגות את ההומור והצחוקים כמו שהייתם מצפים מהן.

ההתחלה דומה מאוד לזו של "פאלם ספרינגס": מארק (קייל אלן) תקוע בלולאת זמן, די התייאש מלהבין מה לעשות כנגד זה ופשוט מנסה להנות מהחיים המוזרים האלה. ביום ככל הימים הוא פוגש את מרגרט (קתרין ניוטון) שתקועה איתו בלולאה, ומאותו רגע התסריט הקבוע משתנה ומארק מתחיל להאמין שיש לו סיבה אמיתית לחפש דרך החוצה.

ואכן, בהתחלה הסרט מתנהג כמו סרט נוסף בז'אנר: יש כמובן את הסיקוונס שבו הגיבור יודע מראש על כל פעולה שעומדת להתרחש, מה שהופך אותו למיני גיבור-על שכזה, ויש את השוטים והקאטים החוזרים על עצמם ומדגישים את החזרתיות של חיי הגיבור. וטוב שיש, כי אלו קטעים כיפיים, וכשהסרט מתחיל ליצוק תוכן אמיתי לכל הכיפיות הזו, הצופים כבר יישארו.

מה, למה שלא יישארו? כי לקראת המערכה השנייה הסרט עלול להרגיש דידקטי מעט. יש דקות ארוכות בהן הוא נמצא כפסע מלהפוך ל"סרט מסר" מעצבן, או לחילופין למעוד על מדרגת "הגיבור ישנה את האישיות שלו וכך יצליח" ההו-כה-מקורית. הוא גם משלב בקטע הזה – וגם זה לכאורה כחלק ממוסכמות הז'אנר – קצת בבל"ת מדעי וקשקושים על המימד הרביעי שעלולים לגרום לגלגולי עיניים. אבל כאמור, כל זה נעשה כחלק ממה שנראה כמו עוד ביצוע חביב של הז'אנר.

ואז הסרט מבהיר על מה הוא באמת, ומזנק אל עשיריית הסרטים הטובים ביותר שראיתי השנה.

כן, יש כאן גילוי עלילתי; טוויסט, אם תתעקשו. אבל היופי של הסרט נעוץ בכך שהוא לא מתנהג כמו סרט טוויסט. אין כאן תרועת חצוצרות רמה וסיפוק עלילתי מיידי, והמסר הוא בדיוק מה שאפשר לצפות מסרט כזה (וגם נמצא בכותרת של הסרט): החיים שלנו, מבאסים ככל שיהיו, כוללים הרבה דברים קטנים ומושלמים.

אז אין כאן את רגע הסיפוק של "וואו, לא ראיתי את זה מגיע" כי, כאמור, זה לא הנושא. מה שכן יש זה תסריט עדין, מדוייק ונהדר, שמשלב את הגילוי בעלילה בצורה טבעית כל כך עד שאולי לא תשימו לב איך כל המערכה השנייה והטיפה נמרחת מוצגת באור חדש לגמרי.

וזה אור שפשוט יוצא פתאום מבין העננים. כי המסר, כאמור, עלול להרגיש שבלוני, אבל כשהוא מוגש בצורה כל כך נוגעת ללב וכל כך עדינה, הוא הופך לאחד הדברים הכי מרגשים שראיתי לאחרונה. כמה מרגש? ברמה של לשכב בלילה ולא להירדם כשהראש מלא מחשבות על הסרט ועל המשמעות שלו.

הסרט לא מושלם. קייל אלן סובל ממחסור חמור בהבעות פנים, וצריך להודות שהקטע של הבבל"ת והמימד הרביעי וכל זה עדיין קצת מפריע. אבל קתרין ניוטון נהדרת לגמרי ומפצה על האנמיות של השחקן שלצידה, והתסריט הנפלא והרגיש שולט ביד רמה; ובהחלט הגיע הזמן לתת קרדיט לתסריטאי, הסופר האמריקאי לב גרוסמן, שגם כתב את הסיפור הקצר עליו מבוסס הסרט. זאת עבודת התסריטאות הראשונה שלו, וכאילו, וואו, זה לא פייר. הדבר הזה צריך אוסקר, בחיי.

נקודה נוספת היא שאולי הסרט עדין מדי. אני מוכרח להודות שלקח לי יום-יומיים להעריך את הסרט – כשסיימתי לצפות בו הייתי יותר כזה "אוקיי, טוב, סבבה", אבל מצאתי את עצמי חושב עליו שוב ושוב, ושוב, ולאט לאט הבנתי את כל מה שהעדינות שבכתיבה החביאה ממני בזמן אמת. והיא החביאה פנינה של ממש.

"מפת הדברים הקטנים והמושלמים" מומלץ לכל מי שרוצה להרגיש ולהבין כמה העולם שלנו הוא מקום נפלא לחיות בו, וכמה החיים יכולים וצריכים להיות דבר נפלא ומתוק אפילו אחרי מאורעות שמרגישים כאילו אין בשביל מה להמשיך; אבל גם בלי קשר, הסרט הזה הוא דבר קטן וכמעט מושלם שכמעט אף אחד לא שמע עליו, ואתם צריכים לראות אותו.

ביקורת: נצחיים

$
0
0

"נצחיים" כולל בתוכו הרבה פריצות דרך עבור מארוול: זה הסרט הראשון שנוצר על ידי במאית זוכת אוסקר (כי טכנית, טאיקה וואטיטי הוא תסריטאי זוכה אוסקר), הסרט הראשון של החברה שכולל דמות של גיבור על הומוסקסואל (באופן שנוכח על המסך וכולל אפילו נשיקה חד-מינית – אבל לא באופן שאי אפשר לחתוך באיזה "גרסת סין" שבה נחתכו כל חמש השניות ושני האזכורים לדבר), הסרט הראשון שלה שכולל סצנת מין (סצנת מין אליבא מארוול, אם תהיתם, זה "שני אנשים ערומים מצולמים מהכתף ומעלה זזים בקושי, כאשר הם ממלאים חצי מהפריים, ואז מדי פעם יש תקריבים לפנים שלהם שבהם הם נראים מאוד מובכים ומבולבלים מהסיטואציה"), הסרט הראשון שמתעסק בשאלות כבדות משקל כמו אמונה (הוא מתעסק בהן באופן לא משהו בכלל, אבל זה נושא אחר), והסרט הראשון הגרוע של מארוול. הידד!

עכשיו, צריך לשים את המושג "הסרט הראשון הגרוע של מארוול" בהקשר ראוי: "נצחיים" הוא לא הדבר הכי גרוע שאתם יכולים לעשות לעצמכם, והוא לא קטסטרופה של סרט – הוא פשוט סרט לא טוב. בכלל. כשאני אומר "לא טוב", אני מתכוון שאין לו אף אלמנט שמצליח להפוך אותו למשהו מלהיב ומגניב – יש בדיחות חמודות, הסרט יפה בסך הכל, האקשן סביר, הדמויות זניחות, ואז אחרי ששעה עוברת אתה שואל את עצמך "השם ישמור, אנחנו עדיין באקספוזיציה?"

כי לסרט הזה יש מאסה של עלילה, הסברים, פלאשבקים וסיפורי דמויות שהוא מכה בכם איתם עד שאתם מתפתלים בפינה וצועקים "נכנעתי! נכנעתי! רק בבקשה שיקרה משהו מעניין!" ואז הסרט צועק עליכם "לא! לא הרווחתם את זה! קחו עוד קרב מול מפלצות CGI!". אנסה לתקצר אותה: פעם היה חייזר-על-שאינו-אל מזן ה"שמימיים" העונה לשם ארישם, והוא יצר מלא מלא חייזרי-על-אבל-פחות-על-ממנו-שאינם-אלים שנקראים "נצחיים" ויש להם כוחות מופלאים כמו "כוחות סופרמן מעלי אקספרס", "שטיפת מוח", "זיקוקים קטנים", ו"להפוך דברים לפרפרים". המטרה של הנצחיים היא להילחם ב"סטיות", זן מפלצות CGI גנריות שנועדו לתת לגיבורים אפס נקיפות מצפון כשהם הורגים אותם ומרביצים להן כי הן מפלצות CGI גנריות.

אני מדלג קצת, כי הסרט חוזר לפלאשבקים שמתפרשים על פני 7,000 שנה, אבל בגדול בזמן שהסרט לא מראה לנו עוד סצנה מהעבר שהיה אפשר להעביר באופן אלגנטי וחסכוני יותר, הוא מראה שבזמן ההווה (של מארוול, אז אחרי אירועי "סוף המשחק") יש לפתע רעידות אדמה חזקות מסביב לכדור הארץ ויש עוד סטיות שחזרו, אז אחרי שכל הנצחיים הלכו והתפזרו ברחבי הארץ, זה הזמן לאסוף את החברה מחדש, להבין מה האיום, ולתכנן איך לנטרל אותו. עוד בתוכנית: תככים, גילויים מפתיעים, סודות, ריבים, ועוד דברים שמתרחשים כשתוקעים שמונה אנשים ביחד למשך אלפי שנים על אותו כדור. לא בתוכנית: דמויות שאכפת לנו מהן, תחושת איום אמיתית, פיתולי עלילה שאינם צפויים להחריד, עורך.

כי אומנם "נצחיים" הוא לא קטסטרופה משמידת עולמות, אבל הוא בהחלט משמים עולמות. הסרט מציג גלריית דמויות ענקית ומגוונת שאחרי שביליתי שעתיים וחצי איתן אני יכול להגיד שאני יודע עליהן בדיוק את השטיק האחד שלימדו אותי עליהם וזהו: איקאריס (ריצ'ארד מאדן) הוא (לא) מנהיג הנצחיים, פאסטוס (בריאן טיירי הנרי) אוהב להמציא תכסיסים, קינגו (קומיל נאנג'יאני) מדליק אבל חוצפן, תינה (אנג'לינה ג'ולי) סובלת מאלצהיימר. קוואבנגה!

חוץ מאלה יש עוד בערך 5-6 דמויות ראשיות שיש להם אפילו פחות אפיון, וזה בעייתי – בייחוד כשאחת מהן היא הדמות הראשית. וזה אולי מה שכל כך מוזר: אם יש משהו אחד שמארוול מצטיינת בו, גם בסרטים החלשים שלה, זה הצגת דמויות שקונות את עולם הצופה ושבכלליות אכפת לו מהן ושהוא רוצה בטובתן. ולא רק הדמויות הראשיות: מארוול גרמה לאנשים להתאהב בדמויות משנה שהצליחו להיות משהו מעבר להפוגה קומית, או מדי פעם נשארו הפוגה קומית – אבל הפוגה קומית מיוחדת, מעניינת ומגניבה שרצינו עוד ממנה. כאן… זה לא המצב. הסרט זורק עלינו דמות אחר דמות ומצפה שיהיה לנו אכפת מהן כי כך כתוב בתסריט, או לכל הפחות כי הביאו שחקנים מהשורה הראשונה שיגלמו אותן, אבל השחקנים הולכים לאיבוד בהוראות בימוי שאומרות להם "להביט באופן מאוד דרמטי", עריכה מגושמת, ושורות דיאלוג לא טובות בכלל, והתוצאה היא בליל דמויות שקשה להתחבר או להיקשר אליהן. ואז כשהן רבות ומסתכסכות ומתרגשות ונלחמות וקרובות למוות, זה פשוט לא מעניין. אני רוצה להגיד שאולי דון לי (שמגלם את גלגמש), קומיל נאנג'יאני או בריאן טיירי הנרי מתקרבים אולי לדמויות מובחנות, אבל אם הם לא יחזרו אף פעם, אני לא באמת אתגעגע – הם מבצעים את הדמויות באופן נחמד, אבל הדמויות עצמן כאילו יצאו מבנק דמויות גנרי. ראיתי עשרות, אם לא יותר, סוגים של הדמות הזאת.

בעצם, יודעים מה, יש דמות אחת שאכפת לי ממנה ואני רוצה לדעת מה קורה לגורלה: קארון, בגילומו של האריש פאטל, שנותן לסרט לא רק הומור אלא גם רגש כן ומערכת היחסים והדינמיקה שלו עם קומיל נאנג'יאני באמת נהדרת. חבל רק שהוא מופיע בדיוק לחמש דקות והוא הדמות השנייה הכי שולית לעלילה – הראשון הוא קיט הרינגטון שמגלם את בחיר ליבה של ג'מה צ'אן. אה, כן, שכחתי להגיד – עקרונית סרסי (ג'מה צ'אן, שכבר גילמה תפקיד אחר ביקום של מארוול) היא הדמות הראשית עם קונפליקט מנהיגותי שנראה סתום לחלוטין, כי לא נתנו לה אפיון כמעט בכלל. ועל זה אפשר להגיד: חבל.

אז אין הרבה דמויות מרתקות ב"נצחיים", וקורים לדמויות הלא מרתקות האלה הרבה דברים מסובכים ומסורבלים שלא לצורך, וכל זה קורה במשך שעתיים וחצי, שזה פשוט הרבה יותר מדי זמן לבלות בחברת אנשים שלא אכפת לנו מהם. אבל לפחות הסרט כמעט ועומד בפני עצמו ולא צריך להכיר את כל הסרטים והסדרות של מארוול? זה לא מאוד מעודד. מה לגבי זה: האקשן… סביר? מינוס? הבדיחות נחמדות? ובסך הכול יפה בעיניים כשמסתכלים על המסך? לא, נו, כאמור: אין בסרט הזה משהו אחד שממש טוב.

"נצחיים" הוא הפאשלה הרצינית הראשונה של מארוול מזה הרבה זמן, וראוי להעריך את האולפן שהגיע לפאשלה שכזאת רק בסרט ה-25 שלהם, ולתהות האם אי פעם נשמע מה קרה מאחורי הקלעים ולמה קלואי ז'או בסדר עם כך שהיא מופיעה פעמיים בקרדיטים כתסריטאית. אולי פייגי מראש לא האמין שאפשר ליצור סרט טוב עם דמויות כל כך מופרכות כמו "הנצחיים" ולכן הוא השקיע פה פחות, אולי מארוול רצו להראות לנו איך זה נראה כשיוצא להם סרט לא טוב, ואולי סתם כולם קיוו שהכול יהיה להיט ובסוף זה מה שיצא. אין לי מושג. הדבר היחיד שאני יודע זה שלראשונה בתולדות מארוול, הכתובית "הנצחיים יחזרו בסרט הבא" נשמעת יותר כמו איום מאשר הבטחה.


שתי סצנות אחרי הכתוביות. שתיהן "מקדמות עלילה". השנייה מעליבה את האינטליגנציה של הצופים ומשהו שבכנות לא ציפיתי לו ממארוול. אין שום סיבה לראות בתלת מימד.

ביקורת: תמי והטי-רקס

$
0
0

הרבה לפני שהיה מוכר בזכות סדרת "מהיר ועצבני" וסרטי אקשן אחרים, הקריירה של פול ווקר המנוח התחילה בסרטים… קצת אחרים. כמו סרט בשם "מפלצת בארון", עם הטריילר הבאמת מדהים הזה, שכולל את המשפט "השמידו את כל הארונות!" או סרט אחר בשם "תמי והטי-רקס"'.

ווקר מגלם בסרט את מייקל, תלמיד תיכון שנמצא בזוגיות עם תמי (דניס ריצ'רדס). האקס האלים של תמי, בילי, פחות מרוצה מהסיטואציה. לילה אחד הוא וחבריו חוטפים את מייקל ומשאירים אותו לבד בשמורת טבע של חיות פרא, שם הוא מותקף על ידי אריה ומגיע לבית חולים במצב קשה. בינתיים, במקום אחר בעיר, מדען גרמני מתלהב מהטי-רקס הרובוטי הענקי שברשותו, וצריך רק עוד דבר אחד כדי להשלים אותו – מוח אנושי. אל תצפו לתשובות לשאלות כמו "מי זה המדען הזה?" או "למה הוא רוצה דינוזאור רובוטי עם מוח?" אחרי תהליך קצר של חטיפה ורצח, המדען משלב את המוח של מייקל עם הגוף של הטי-רקס. כשהוא מתעורר ומבין מה קרה, מייקל יוצא בגופו החדש לאתר את אהובתו ועל הדרך גם אוכל כמה מהאנשים שגרמו לכך שייכלא בגוף החדש שלו.

נשמע מטומטם? אין לכם מושג אפילו כמה. כל אספקט של "תמי והטי-רקס" מגוחך לחלוטין, בין אם זה הלוקיישנים (באחת מסצנות החוץ אפשר לראות ברקע שריפה אמיתית שפרצה לא רחוק מהסט), תצוגות המשחק (חבר של תמי בשם ביירון הוא התגלמות של כל הסטריאוטיפים של "החבר ההומו" משנות התשעים) או הדיאלוג (בחור שרירי שעוזר למדען המרושע מנסה לאיים על דינוזאור ענקי שמתקרב עליו ב"אני מזהיר אותך, יש לי חגורה שחורה!"). לא ראיתם קולנוע מהו עד שראיתם טי-רקס רובוטי מחייג לבת אדם בטלפון ציבורי.

"תמי והטי-רקס" נוצר אחרי שהבמאי ותסריטאי סטוארט ראפיל קיבל פנייה ממפיץ סרטים גרמני שאמר שיש אצלו טי-רקס רובוטי ושהוא רוצה להשתמש בו בסרט, אבל צריך למהר כי הוא צריך להחזיר את הבובה תוך שבועיים. ראפיל כתב את התסריט במהירות ויצא לצלם רק במקומות שהיו במרחק עשרים דקות נסיעה מביתו, כדי לחסוך זמן ותקציב. שני האנשים כנראה לא תיקשרו מעבר לאותה שיחה ראשונית, כי לאותו מפיץ היה בראש סרט חמוד סטייל-דיסני. לעומתו, ראפיל החליט ללכת על כיוון של אימה וגור, בין היתר כי ידע שלא יצליח לגרום לדינוזאור להיראות אמיתי אז החליט להשאיר אותו רובוטי בתסריט. או כמו שהוא אמר, "עשיתי סרט קאמפי כי אין שום דרך לקחת אותו ברצינות".

מי שצפה בגרסה של הסרט ששוחררה ישירות לווידאו בחג המולד של 1994 כנראה שם לב לדברים כמו מילים שבבירור הושתקו או קאטים מוזרים בסצינות. זה בגלל שאותו מפיץ גרמני חתך מהגרסה של ראפיל את כל הסצינות המדממות והשתיק את כל הקללות (ויש לא מעט) במטרה לשווק את "תמי והטי-רקס" כקומדיה לכל המשפחה עם דירוג PG-13. ראפיל הכחיש כל קשר לגרסה הזאת של הסרט, שאותה הוא כינה "גיבוב של שטויות". רק לפני שנתיים נעשה שחזור דיגיטלי לגרסה המלאה והאלימה של הסרט, שקיבלה את הכינוי "Gore cut". משום מה, בגרסה הזאת יש לסרט שם קצת אחר שנשמע הרבה יותר דיסני: "Tanny and the Teenage T-Rex" (כן, עשו טעות בשם של אחת הדמויות הראשיות, למי מאיתנו זה לא קרה?).

אני יודע מה אתם חושבים: הגרסה הרגילה נשמעת כמו עוד סיפור אהבה מוכר של "בחור ובחורה מאוהבים, בחור נרצח והתודעה שלו מועברת לטי-רקס רובוטי, בחור מנסה לחזור לאהובתו כשהוא נראה כמו דינוזאור". בגלל זה חובה לראות את הגרסה המלאה. עזבו את הקללות – כל אחד יכול לקלל. זה סרט שבאים אליו כדי לראות מישהו שנמחץ למוות כשה"גופה" שלו היא בבירור בובה! באים אליו כדי לראות טי-רקס מפריע לשני נערים באמצע סקס! באים אליו כדי לראות בובה של דינוזאור מנסה להסביר את הסיטואציה לבת הזוג האנושית שלו בפנטומימה (טוב, זה מופיע גם בגרסה הרגילה, זה פשוט ממש מגוחך).

"תמי והטי-רקס" הוא קלאסיקת ניינטיז שמגיע לה שידברו עליה באותה מידה כמו "מטריקס" ו"מועדון קרב", אם לא יותר. אם אתם אוהבים להיפגש עם חברים ולצחוק מול סרטים כל-כך-גרועים-שהם-טובים כמו "החדר" או "Birdemic", אני ממליץ בחום לבדוק בהזדמנות את הסרט הזה (בגרסה המלאה, כן?). ואחר כך אולי לצפות גם ב"מפלצת בארון", מה שאני הולך לעשות עכשיו. אני חייב להבין מה לעזאזל קורה שם.

ביקורת: הודעה אדומה

$
0
0

"הודעה אדומה", שיצא לפני שבוע וקצת בנטפליקס הסמוך לביתכם, לא אמור להיות סרט איכותי. כן פמפמו אותו כ"סרט היקר בתולדות נטפליקס" (תואר שאני מתקשה להאמין לו כי הם כבר נתנו אותו ליותר מדי סרטים), אבל חוץ מהביקורות בעולם שדי לא מרחמות עליו, אני אישית נתפסתי לזה שגאד, אפילו בשביל הפוסטר לא טרחו להשתמש בתוכנה מתוחכמת יותר מפאוורפוינט. איזה פאוורפוינט, צייר של ווינדוס. מ1995. הם כאילו אמרו במפורש "תראו, הנה דוויין ג'ונסון וגל גדות וריאן ריינולדס! הם בסרט החדש שלנו! נכון אתם אוהבים אותם? נכון???"

אהמ… האמת שכן, נכון. אלו בהחלט שלושה שחקנים סימפטיים מאוד. אבל על מה הסרט, במחילה? לא יכולתם לשים תמונה של המקגאפין מהסרט? איזשהו קולאז' על המקומות סביב העולם שאליהם מגיעים הגיבורים במהלך העלילה? משהו? כנראה היוצרים של הפוסטר צפו בסרט קודם ואמרו "אהמ… לא, אין לנו משהו אחר לשכנע איתו, מצטערים. בואו בשביל הכוכבים." וההחלטה הזו מתבררת כסבירה, כי הסרט הזה הוא אחד הדברים הכי גנריים ומטופשים שהגיעו אלינו לאחרונה.

אז מה יש לנו כאן? גנב אוצרות (ריינולדס) שמחפש את אותו מקגאפין-כלשהו (תכשיט ביצי זהב של קלאופטרה, אבל הוא פעם אחת ליטרלי קורא לזה "מקגאפין"), יש את השוטר שרודף אחריו ואז נאלץ לשתף איתו פעולה (ג'ונסון), ואת הגנבת העוד יותר מתוחכמת משניהם (גדות) שמחפשת את אותו מקגאפין. עוד בתפריט: צילומי סטוק של מקומות אקזוטיים (ואז קאטים לצילומי פנים מאובזרים ברישול), פיתולי עלילה חסרי היגיון לכאן ולשם, שורות הומור וסצנות אקשן.

בואו נפרק את החוויה. ראשית, הסרט גונב מכל כך הרבה מקומות שקשה בכלל להתחיל לספור. יש כאן אינדיאנה ג'ונס (כל הארבעה), אוצר לאומי (כל השניים), סרטי אושן (ובעצם כל סרטי-השודים בכללי), ויש עוד. הסרט גם מתגאה בזה – ריינולדס בשלב מסוים פשוט שורק את הנעימה של אינדיאנה ג'ונס ליד ארגזים של אוצרות נאציים ממלחמת העולם השנייה, ואז אומר את המשפט ההוא על המקגאפין באינטונציה של שבירת קיר רביעי מדמותו האחרת והמפורסמת.

ומילא לגנוב, לפחות שיעשו את זה מושקע. אין לי מושג לאן הלך התקציב הענק המדווח של הסרט, כי אין פאקינג מצב שזה היה לאפקטים או לוקיישנים. המסך יצעק עליכם פעם בכמה דקות את השם של המקום האקזוטי ברחבי העולם שאליו התגלגלה העלילה, אבל הצילום הרחב ייחתך מייד לתוך בניין או בונקר או בית כלא או מטה משטרתי, שנראים בדיוק כמו כל בניין או בונקר או כלא או מטה משטרתי שראיתם מימיכם.

ומילא מרושל, לפחות שיהיה הגיוני. אבל לא, העלילה חסרת היגיון בשיט, מלאה צירופי מקרים הזויים ואת בית הכלא הכי נורא בתבל שהוא בעצם לא כזה נורא כי הוא גם הכי לא מאובטח בתבל, ואם כל זה לא מספיק, הסרט לוקח לקראת סופו תפנית מהסוג הכי גרוע – לא טוויסט מפתיע מוצלח שנבנה כמו שצריך, וגם לא טוויסט מפתיע גרוע שלא נבנה כמו שצריך ורק רוצה לזעזע. לא, זה טוויסט מהסוג שמפתיע אך ורק כי הוא היה כל כך מטומטם שלמרות שחשבתם בכיוון הייתם בטוחים שהסרט לא ייקח אותו.

בקיצור, מועתק, מרושל, מטופש (מאוד מטופש), לא מחדש, לא הגיוני, לא מקורי ולא מגלה את אמריקה (או את מצרים העתיקה); ובנוסף לכל זה, בעל מספיק חוצפה להצהיר "אני גנב ואני יודע את זה", כאילו המודעות העצמית לבדה תכפר על כל פשעיו.

אבל הנה הקטע: איכשהו, כל העסק הזה מהנה למדי. כן, הוא מלווה בשפע של נקיפות מצפון של "האם כל כך קל לקנות את זמן הצפייה שלי?", אבל מבחינתי הוא יכול להיות במילון ליד ההגדרה של גילטי-פלז'ר.

אולי זאת הכריזמה של שלושת הכוכבים. גדות, ג'ונסון וריינולדס כל כך נהנים בבירור מכל רגע שקשה שלא להיכבש באנרגיות ששופעות מהמסך, הגם שהרקע שמאחורי הכוכבים מביך בחובבניותו, והגם שבעצם יש מצב רציני שכדאי היה להחליף את ג'ונסון בשחקן אחר בעל טווח הבעות רחב יותר.

אולי אלו גם סצנות האקשן, שלמרות הלוקיישנים הכל-כך-בבירור-האנגר-באולפן עדיין מהנות לצפייה, ניתנות למעקב (א'-ב' אצלי בסרטי אקשן), ופה ושם אפילו מגניבות ועם תנועות מצלמה יוצאות דופן. יש רגע ויזואלי אחד שחותם את סצנת האקשן הפותחת שאשכרה גרם לי לצחוק בקול.

מה שמוביל להרהור שאולי זה גם ההומור. אומנם רוב החלק הזה בסרט מתבסס על דמותו של ריאן ריינולדס, שעושה שטיק די קבוע, אבל נראה שהוא טוב בו. פאנצ'ים מגיעים בקצב משביע רצון, וכשהם טובים, הם טובים.

ואולי זהו כוחן של הציפיות הנמוכות, או היכולת הכללית שלי ליהנות מחיקוי חסר בושה רק בגלל שהוא טוב, או לפחות סביר (לא מזמן נהניתי גם מסרט הרפתקאות אחר של דוויין ג'ונסון, אם כי ההשוואה לא מאוד הוגנת, כי שם לפחות ראו איפה הכסף).

ואולי זה הכול ביחד, והעובדה שלפעמים כל מה שצריך זה משהו להעביר מולו שעתיים בסבבה, ו"הודעה אדומה" מספק את הסחורה. ואפילו לא צריך לכבות את המוח בכניסה לקולנוע, אלא רק על הספה. גם זה משהו.


ביקורת: משפחה מנצחת

$
0
0

אחת הדיברות החשובות בהורות שלא קשורה לילדים בכלל היא שלא שופטים הורים אחרים. אתם בנסיעה בתחבורה ציבורית ויש הורה ממש מיואש שהילד שלו פשוט רץ הלוך ושוב ומורח נזלת על הכל? אתם לא יודעים מה קרה שם: אולי זה היום הכי גרוע שלו והוא כבר עשרים וארבע שעות על הרגליים, אולי זאת שיטת חינוך חדשה. כי להיות הורה זה קשה, ומסובך, ומציב בפניכם אתגר שכולל גם מכשולים פיזיים כמו חוסר שינה ומולטי-טאסקינג ברמה בלתי אפשרית, וגם מכשולים פסיכולוגיים כמו השאלה המנקרת התמידית "האם אני הורה טוב? האם אני דואג לילדים שלי מספיק?". בקיצור, זה עסק לא פשוט ולכן המינימום שהורה יכול לעשות למען הורה אחר זה לדון אותו לכף זכות בכל מצב שאינו התעללות ואלימות. הסרט "משפחה מנצחת" מאתגר מאוד את היכולת שלי לעמוד בדיברה הזאת.

כי "משפחה מנצחת", קודם כל, הוא לא סרט על משפחה מנצחת – הוא סרט על ריצ'רד וויליאמס, אבא של סרינה וונוס וויליאמס, שתיים מהטניסאיות הטובות שהיו אי פעם. באנגלית זה ברור: קוראים לסרט "המלך ריצ'ארד". בעברית ניסו לגרום לנו לחשוב שיש לנו עסק משפחתי, אבל זה שקר – הסרט משאיר את ונוס וסרינה כדמויות משנה, כשהרצונות והמוטיבציה שלהן נשפטים תמיד רק לנגד מה שריצ'ארד יגיד ואיך שהוא ירגיש. הרי ריצ'ארד הוא זה שהייתה לו את התוכנית בעלת 78 דפים, עוד לפני שהן נולדו, איך להפוך אותן לכוכבות טניס והסרט נצמד אליו ולא אליהן. הסרט מציג כיצד הוא לימד אותן ענווה (בדרך דפוקה לחלוטין), כיצד הוא עמד כנגד כל מומחה ומומחה על שלו ולכאורה צדק (בדרך דפוקה לחלוטין), ואיך הפשטות והעיקשות שלו הצליחה להוביל אותן להיות הגדולות מכולן (בדרך, נו, דפוקה לחלוטין).

הייתי מוכן לבלוע רוק על הרעיון שככה נראית הורות סבירה, לולא הסרט היה חוזר ומדגיש כמה ההורות של וויליאמס היא מעדן נדיר בתוך הג'ונגל של הורות מתעללת שחווים ילדי טניס אחרים שכולם צריכים לשאוף אליו. וכזה, כן, אוקיי אתה לא משפיל את הילדות שלך אחרי שהן מפסידות – אבל זה סף נורא נורא נמוך להורות, בחייאת.

אני אעצור כאן, כי זו ביקורת קולנוע ולא מניפסט על הורות, אבל הבעיה היא שכאשר ישבתי מול הסרט, מחכה לאותו קסם מרומם נפש שיש בסרטי ספורט על הגיבורים שמצליחים להתעלות נגד כל הסיכויים ולהגיע להישגים שלא יאומנו, הקסם הזה לא הגיע. במקומו נתקלתי בסגנון ההורות של ויליאמס, אותו הסרט מנסה לדחוף כ"קיצוני אבל משיג תוצאות" שכזה. אחרי שהקסם מיאן להגיע, לא הייתי יכול שלא לשקול את כל הסרט למול השאלות הללו, בייחוד כשגם הסרט דן באותן סוגיות בדיוק (ומגיע למסקנות הפוכות לחלוטין משלי). 

ואולי הבעיה מתגלה עוד מעצם קיומו של הסרט: אני יודע שסרינה וונוס חתומות עליו כמפיקות (וגם אחות אחרת שלהן), אבל למה בעצם סרט על שתיים מהספורטאיות הגדולות בעולם מתמקד באבא שלהן? אין בעיה שהוא יהיה דמות, כמובן, אבל למה זה סרט על "המלך ריצ'ארד" ולא על "משפחה מנצחת" או "המלכות ונוס וסרינה"? איך זה שיש להן כל כך מעט מקום בסרט לבטא את הרצונות שלהן, את היחסים שלהן עם המשחק, את היחסים שלהן עם עצמן או עם אבא שלהן? איך זה שריצ'ארד יכול להסביר בעשרים מונולוגים ודיאלוגים את מערכת היחסים הסבוכה שלו עם טניס וסרינה ווונוס מקבלות כל אחת שורה שהיא יותר קריצה לקהל שיודע מה העתיד שלהן ופחות מוטיבציה אמיתית לדמויות?

הדיון ב"למה הסרט לא ככה" הוא לא הוגן, אבל קשה להשתחרר מהתחושה שהסרט בא להאדיר משהו שלא צריך להאדיר אותו. שהסרט לא רק מוחל לטעויות של ויליאמס בהינף יד כי הוא בסוף "צדק", ולא רק מרחיק מהמסך הרבה מהדברים ההרבה יותר מדי דפוקים שויליאמס עשה ולא היו עוברים מסך אי פעם (לגרום להן להתאמן על זכוכית שבורה, לשכור ילדים שיעליבו אותן, לעבור בכוונה לקומפטון על מנת "שיהיו קשוחות", להחביא ולבקש מחבר שיגנוב את גלולות ההריון של אשתו כדי שהיא תיכנס להריון והוא יוכל להוציא לפועל את התוכנית שלו), אלא גם איכשהו לא מבין שהדברים שהדמות הזאת עושה בסרט הם קצת יותר מ"טעויות" ושאי אפשר לעשות סצנה אחת שבה אומרים לו "נו נו נו" וזה נסלח.

וברגע שהחיבור הזה שהסרט מבקש שאעשה קורס, הרבה מהסרט נופל ביחד איתו: סמית' לא באמת כזה מוצלח כמו שעושים ממנו  – משהו בפנים שלו כבוי נורא ולא הצליח להטעין אותי באנרגיה ובטירוף של הדמות – אבל כאמור, אולי זה בא בגלל חוסר ההתאמה שלי עם הסרט. המערכה האחרונה די מנחיתה על הצופים סוף "מרומם נפש" (שגנוב בעצם מסרט אחר) בלי לבנות את הנושא באופן אורגני; ואין משהו בבימוי, כתיבה או עריכה של הסרט שבאמת מתבלט לטובה. אני כן רוצה לציין את ג'ון ברנתל כריק מייסי: אולי הדמות היחידה שבאמת קל להתמסר אליה כי כולה מלאה בכוונות טובות ותמיכה ולא במה שהסרט קורא לו "כוונות טובות" אבל הוא הכל חוץ מזה. ברנתל – שמוכר יותר מתפקידים קשוחים כמו "המעניש", מצליח לגלם את דובון האכפת לי הזה באופן נפלא.

תראו, יכול להיות שתיהנו מ"משפחה מנצחת". הרבה אנשים נהנו. אבל עבורי, הסרט פשוט לא עבד ברמה הבסיסית שלו ומשם זה התדרדר. במקום להיות תזכורת להתעלות הנפש והגוף ברגעים הקשים, ואיך אפשר להוות השראה לאנשים בזכות מעשה קטן, הוא בעיקר היווה תזכורת לכך שבארה"ב עדיין חוקי להכות את הילדים שלך.

ביקורת: Old Henry

$
0
0

בשנת 2018 יצא הסרט "הבלדה על באסטר סקראגס" של האחים כהן. בסיפור הפתיחה של האנתולוגיה המערבונית הזו השחקן המצוין טים בלייק נלסון גילם קאובוי מזמר שהיה קטלני רק מעט יותר מכמה שהוא היה מעצבן (והוא היה מאוד מעצבן). זו הייתה הופעה כל כך נהדרת שאני לא אתפלא אם הבמאי והכותב של  "הנרי הזקן" פשוט כתב בהצעה שלו "טים בלייק נלסון הוא קאובוי, אבל הפעם לאורך כל הסרט". 

וזה בדיוק מה שקורה. אתם פה כדי לבלות שעה וחצי עם הנרי (טים בלייק נלסון): הנרי חוטב עצים, הנרי מאכיל חזירים, הנרי שוחט חזירים, הנרי מתווכח עם הבן שלו ווייט (גווין לואיס), הנרי יושב על הכיסא ונרגע אחרי יום עבודה קשה והשמש כבר יורדת ומעט האור טבעי שנותר מאיר את הפנים של טים בלייק נלסון בדיוק בצורה הנכונה כדי שהקהל יוכל להגיד: "יפה תואר הוא לא, אבל בשמחה הייתי בוהה בפרצוף הזה עוד שעה וחצי." 

טוב, אני מגזים. לסרט יש עלילה, די טיפוסית אפילו. בחור בשם קארי (סקוט הייז) בורח משלושה בוקרים קשוחים למראה. הם לבושים כמו שומרי חוק אבל ההתנהגות שלהם לא נראית מי-יודע-מה חוקית, אפילו בתקופה שבה החוק העיקרי היה "אל תעצבנו אותי, יש לי אקדח". פצוע ומדמם, קארי מוצא עצמו בחווה של הנרי והבן שלו וייט. הנרי מחליט לעשות את המעשה ההגון (אך המטופש) ולטפל בזר המסתורי בעל האקדח שיש לו טיפה יותר מידי כסף בכיסי האוכף שלו. מה שאומר שאותם "שומרי חוק" בהנהגת קטצ'ם (סטיבן דורף, גיבורם של יותר סרטי ב' משידעתם שקיימים) ידרשו להיכנס לבית של הנרי, ואם הנרי ימשיך לסרב אולי הם יחזרו עם עוד כמה חברים, שגם להם יש אקדחים ורובים והרבה כדורים. בינתיים, וייט ממשיך להתעצבן על אבא שלו ששומר אותו מבודד בחווה הקטנה ובחיים הקטנים שלהם הרחק מהציוויליזציה. אבא שלו הוא כזה אפס שבחיים לא יצא מחוץ לחור הזה ובוודאי לא יודע איך להשתמש באקדח ו- היי, מה זה שם בתוך הארון?

כבר ראיתם מיליון וריאציות על הסיפור הזה, עוד מימי "בלתי נסלח", חלקן לא מוגבלות אפילו לז'אנר המערבון ("סתם אחד" שיצא השנה משחק בטריטוריה דומה): הגבר השקט והפשוט שמסתיר עבר מפואר ועמוס באקשן; הוא השאיר אותו מאחוריו לטובת ימים פשוטים יותר, אבל לפעמים מגיע הזמן לחזור לאוכף (מטאפורית) ולחגורת האקדח (מילולית) ולהראות לעולם שהוא לא איזה כלומניק שוחר שלום אלא גבר-גבר. כי אלימות זה אולי רע, אבל זה נראה מגניב על המסך.

וכאשר האלימות מגיעה היא מבוצעת בחן מספק. יש בום וטראח ועוד קצת בום, והכל מצולם באופן ברור וישיר. מה שיותר חשוב – הבמאי פוטסי פונסיורלי מבין שיש לו תקציב ומקום מוגבלים ושהבנייה של האקשן במערבונים חשובה לפחות כמו האקשן עצמו. אחרי הכל, מה שזוכרים מ"הטוב הרע והמכוער" אלו לא השליפות עצמן, אלא את כל התהליך שמוביל אליהן. פונסיורלי הוא לא סרג'יו ליאונה, אבל רואים שהוא ללמד בבית הספר על שמו.

בלייק נלסון נראה טוב עם אקדח ביד (אם כי בלייק נלסון נראה טוב על המסך לא משנה מה הוא עושה). בהחלט אפשר לדמיין אותו מופיע בתור גיבור בסרט טיפוסי יותר, כזה שבו הבחור הטוב שולף במהירות הברק אקדח בכל יד ומנצח תריסר אנשים רעים. יש משהו בתסריט שמושך כל הזמן לכיוון הזה, משיכה שנהיית חזקה יותר ככל שהסרט מתקדם; כאילו הוא לא יכול לדמיין קליימקס מחוץ לקאנון המערבוני: הדו קרב בצהרי היום, השולף המהיר במערב, הכובעים הלבנים מול הכובעים השחורים… וככל שהסרט התקדם לכיוון הזה ככה נהיה לי ברור שאני פחות מעוניין לראות אותו.

כי אני פשוט רוצה לראות את טים בלייק נלסון ואת הבן שלו מנהלים חווה. יש בחיים יותר מקרבות וקונפליקט לא חייב להיות פיזי כדי שהסרט יהיה מעניין. אבל אני מניח שאני לא צריך להתלונן יותר מדי: בסטנדרטים של היום הסרט הזה הוא כמעט דרמה קאמרית, בטח שמבחינת מספר המיקומים והדמויות – שניים-שלושה אנשים בחווה באמצע שומקום – ואף אחד לא מאיים על שלום העולם או העיר או אפילו הכפר. ויש היסטוריה די מכובדת לסרטי מערבונים שמציגים גיבור שמסרב, מסרב, מסרב לירות. והסרט מציג את הסירוב הזה בהערכה… עד לרגע בו שולפים אקדח בכל מקרה, כי זה מה שהז'אנר דורש.

השאלה היא, בסופו של דבר, מה באים לראות. אני באתי במחשבה שאני הולך לראות סרט על בני אדם, על אנשים פשוטים חיים את החיים הפשוטים שלהם. אלה דברים שקשה להראות באופן מלהיב, אבל עם השחקן הנכון זה בהחלט אפשרי. אלא ש"הנרי" בכלל רוצה להיות סרט על אגדות, על הענקים שהלכו במערב הפרוע – לא האמיתי, אלא המערב הפרוע שקיים בדמיון הפופולארי שלנו. ונו, גם אם לא קיבלתי את מה שאני רוצה קשה להתלונן: תנו לבנאדם את טים בלייק נלסון בכובע הנכון ונתתם לו את העולם. כל מה שהסרט עושה מעבר לכך הוא בבחינת בונוס. 

ביקורת: מחזור כישור הזמן, עונה ראשונה

$
0
0

ל"כישור הזמן" ניגשתי בחשש. אני מאוד אוהב פנטזיה, ומאז 'משחקי הכס' עוד לא נמצאה המחליפה הראויה שבאמת שווה את הזמן שלי. סדרת פנטזיה שבועית, גדולה; משהו מעולם אחר ומרגש שכל שבוע מחדש אני אחכה לו, ושאחרי הצפיה אני אחשוב עליו ואדון בו בקבוצת המעריצים בפייסבוק. אחרי ש"חומריו האפלים" התגלתה כנחמדה אבל עם כמה בעיות משמעותיות, נשארה "כישור הזמן" כמועמדת המשמעותית היחידה בתחום, לפחות עד הגעתה של סדרת שר הטבעות הסופר-מצופה של אמזון.

למה חששתי? אין לי ממש הסבר. קראתי רק את הספר הראשון בסדרה, אז לא היו לי רגשות חזקים מדי אליה. לא, זה היה יותר בכיוון של "הם מפחדים לטעות, מצד אחד לא לעצבן את מעריצי הספרים ומצד שני להישאר נגישים לאלו שלא מכירים, אז הם ילכו על בטוח לאורך כל הדרך ולסדרה יהיה טעם תעשייתי ומהונדס מההתחלה עד הסוף".

ונחשו מה? הם הלכו על בטוח לאורך כל הדרך ולסדרה באמת יש טעם תעשייתי ומהונדס מההתחלה עד הסוף.

"כישור הזמן" מתרחשת בעולם פנטזיה שחי כולו בצל אירועים משמעותיים שהתרחשו לפני שלושת אלפים שנה: "הדרקון", המכשף הגדול ביותר שחי אי פעם, יצא למלחמה סופית נגד אדון האופל. המלחמה הזו החריבה את העולם והחזירה את ההתפתחות שלו אלפי שנים לאחור. מאז נאסר על גברים להשתמש ב"כוח האחד", שזה כמו "הכוח" של מלחמת הכוכבים רק שהוא… "אחד", או משהו כזה.

רק מה, העולם ככללותו הוא מחזורי ולכן הדרקון צפוי להיוולד מחדש, והפעם או שהוא יצליח סוף סוף לנצח – או שהוא שוב יחריב את העולם. לשם כך, מנהלות נשות ה"אאס סדאי" – ארגון נשים מכשפות רב עוצמה – מעקב מדוקדק אחרי מי שעלולים להיות הגלגול של אותו דרקון רב עוצמה, על מנת לטפל בהם בזמן ולמנוע נזק אפשרי.

אחת מן המכשפות הללו, מוריין סדאי (רוזמונד פייק), מגיעה לכפר נידח כי על פי הנתונים שלה, יש שם נער או נערה שמתאימים להיות הדרקון שנולד מחדש. שלושה נערים ושתי נערות עונים לפרופיל שהיא מחפשת, ולכן היא יוצאת איתם למסע ארוך אל טאר-ולון, העיר בה נמצא המרכז של האאס-סדאי. הבעיה היא שכמובן גם כוחות האופל מודעים לכוחותיהם של חמשת המועמדים, ויצורים פראיים ומסוכנים רודפים אחרי הקבוצה ומעמידים את חבריה בסיכון תמידי.

כאמור, לא קראתי את כל הספרים – אבל כן קראתי את הספר הראשון עליו, בגדול, מבוססת העונה הראשונה. אז בואו נשים את זה על השולחן: יש כאן הרבה שינויים. לא כולם נחוצים וחלקם מיותרים או מטופשים לחלוטין; בראשם, ההחלטה לא לגלות לנו מיהו הדרקון שנולד מחדש (דבר שבספר ברור כמעט מהפרק הראשון) אלא להפוך את זה לתעלומה. 

אני יכול להבין מאיפה ההחלטה מגיעה – רצון לעשות את העלילה מעניינת יותר – אבל המחיר ששולם במזומן ובריבית הוא משיכת כתפיים של כל מי שיודע מיהו באמת הדרקון המדובר, ובתכל'ס, כמעט כל מי ששמע על הספרים יודע מי זה: זה אשכרה הגיבור הראשי ברוב הספרים (ויש הרבה מהם, אגב). 

משיכת הכתפיים הזו מציקה ומתמשכת יותר משנדמה בתחילה: כדי לבסס את המסתורין, הסדרה ממציאה אירועים חדשים לגבי כל אחד מהמועמדים או המועמדות האחרות שעלולים לגרום לנו לחשוב "אולי זה הם". אבל זה לא הם, וכשהאמת מתגלה, כל הבלגן הזה מרגיש כמו בזבוז זמן. ראיתי טענות על כך שכל הסצינות הללו כן חשובות כי לכל הדמויות יש עתיד ותפקידים חשובים בעולם של הסדרה, אבל דווקא בגלל זה אני מתוסכל: למה לא יכולתם לתת להם את החשיבות שלהם, עם המסע המאופיין שלהם, במקום לרמות-בכאילו ולנסות ליצור מתח שלא קיים?

ואם עצם בניית המתח הזה היתה מטופשת, הרי שהפורקן של פתרון ה"תעלומה" מגוחך לאין שיעור: אנחנו מקבלים פלאשבקים למאורעות שקרו בסדרה, מול עיני הצופים – אבל נחתכו מהם השניות הרלוונטיות לעניין ושהיו מגלות את כל העסק. מה זה הפתרון התסריטאי העצל הזה לכל הרוחות?!

השינוי הספציפי הזה, הוא פשוט שגיאה נרטיבית שמציקה מהתחלה כמעט עד הסוף. ומילא אם כל השעיית האמון הזו היתה שווה את הזמן שלכם – אבל לא, כמעט בכל אספקט אפשרי.

ראשית, כי גם שאר העלילה לא משהו. יש כאן את אחד מסיפורי ההתאהבות הפחות אמינים בהם נתקלתי לאחרונה: זה שנתתם לבחור ולבחורה שתי סצינות משותפות לא אמור להסביר לי למה הם פתאום עפים אחת על השני. יש גם קו עלילה שלם שמתעסק בפוליטיקה של טאר-ולון, עיר הבסיס של ארגון ה'אאס סדאי'. הוא משעמם נורא, למרות שהוא אמור לתת עומק לדמותה של מוריין. הפרק הספציפי הזה גם נגמר בסצינת אבל ארוכה-ארוכה ומטופשת ברמות קשות. אני האחרון – האחרון – שיזלזל בקו של התמודדות עם אובדן, אבל וואו, מה אתם משקיעים עשרים דקות של סדרת טלוויזיה יוקרתית באבל על מישהו שלאף אחד לא אכפת ממנו?

עוד דברים שלא נעשו כמו שצריך אלה כוחות הקסם של הדמויות: הפגנת הכוחות של חלק מהדמויות לא עקבית ולא אמינה, כשמישהי שלפני דקה בערך שמעה על המושג של הכוח האחד מצליחה לעשות דברים שבעולם הזה עצמו מוגדרים קרוב לבלתי אפשרי. היכולות העל טבעיות בסדרה לא מוגדרות מספיק, כשלא ברור האם האאס-סדאי מתקשות להתמודד עם צבא לא גדול של בני אדם או שהן יכולות להביס כמעט בלי מאמץ צבא של עשרת אלפים מפלצות.

ואיך השחקנים? ככה-ככה. רוזמונד פייק בסדר באופן מאכזב (כולם הרי יודעים שהיא מסוגלת ליותר), ושאר הקאסט נע בין "גרוע" ל"סתמי". ג'וש סטראזובסקי בתפקיד רנד אלת'ור מנסה לחקות את אלייג'ה ווד וזה גרוע כמו שזה נשמע. זואי רובינס בתפקיד נינאב אלמיר'ה שומרת על הבעת פנים קשוחה מאה אחוז מהזמן (כולל בסצינת האבל ההיא). לעומתה, מרקוס רות'רפורד בתפקיד פארין עושה משהו שונה לחלוטין ושומר על הבעת פנים עצובה מאה אחוז מהזמן (ולא רק בסצינת האבל ההיא). השניים היחידים מהקאסט הראשי שהרגשתי כלפיהם משהו היו בארני האריס בתפקיד מאט קות'ון ומדלן מאודן בתפקיד אגווין: גם הסיפור שלהם וגם הביצוע היו דרגה אחת מעל, ומספיקים כדי לעורר עניין גם בלי שנחשוב כל הזמן "האם הוא/היא הדרקון או שזה מישהו אחר". ודווקא האריס מכולם עזב את הסדרה באמצע העונה הראשונה, מה שגרם לחתוך את הדמות של מאט מהעלילה כמעט בפתאומיות.

אבל הבעיה הגדולה ביותר של הסדרה היא, כמו שהתחלתי, תחושת ההינדוס המחושב. הכל מלוטש מדי, מתוקתק מדי. האפקטים נוצצים מדי. הקרבות מסודרים מדי. הצילום יפה מדי. התסריט זהיר מדי. הבימוי פחדני מדי.

והכל, כולל הכל, נעשה ללא טיפת מעוף וחשיבה מחוץ לקופסה. יש, למשל, סצינה מרכזית בפרק אחד-לפני-האחרון, בה הקבוצה צועדת במקום שנקרא "הדרכים", רשת על טבעית של קיצורי דרך זריזים ממקום למקום שבה אורבת רוח שחורה הגורמת סיוטים. כמות המיינד פאק שהיה אפשר להוציא מהמקום הזה היא אדירה. רק הדמיון שלי, מקריאת הסצינה בספר, הרקיע שחקים. בסדרה? כלום ושום דבר. פשוט חשוך שם מאוד, וזהו. אין שום אתגר, שום לחץ אמיתי, שום העברה של תחושת היראה והקדמוניות הנדרשת במקום כזה. והכי גרוע? הרוח השחורה. היא נראית כמו מחטים שעפות באוויר בCGI לא משהו, וכל הסיוטים שלה מבוססים על עבודת סאונד עצלנית וחסרת השראה.

ואם כבר סאונד, אז לשאול למה אין כאן פסקול ברמה של "משחקי הכס" זאת שאלה לא הוגנת. אז הנה אחת הוגנת ללורן באלפי, מלחין הסדרה: אתה הלחנת גם את הסדרה "חומריו האפלים" ויצרת שם פסקול באמת מוצלח ומומלץ מאוד – אז למה כאן יצרת משהו כל כך, כל כך משעמם?!

ועוד לא הזכרתי את סצינת השיא, המאבק הגדול, הקרב הסופי. מילא שהמהלך העלילתי שמוביל אליה מטופש – הסצינה עצמה לא מצליחה לרתק או לעורר חשש, והמאבק עצמו משתמש בטריק עלילתי שחוק לחלוטין שלא ימתח אותכם לשניה.

תראו, לא הכל גרוע. הסדרה בסך הכל נאמנה לרוח הספרים, ואני מעריך את העבודה של היוצרים שהצליחו להעביר אקספוזיציה בצורה סבירה ובלי יותר מדי נאומים. הצילום באמת יפה, וניכרת ההשקעה בתלבושות, בתפאורה ובלוקיישנים. יש גם כמה דמויות משנה שפה ושם מוסיפות צבע ועניין. אבל אם זו התוצאה שההפקה היקרה של אמזון הביאה לנו, אז אני חושש מאוד ממה שמחכה לנו בסדרת "שר הטבעות": כל הכסף בעולם לא יצליח לעזור אם תלכו רק על בטוח.

ביקורת: מטרות

$
0
0

פיטר בוגדנוביץ' מת בשבוע הראשון של שנת 2022. האיש היה במאי ושחקן ותסריטאי. אבל יותר מזה – הוא היה אוהב של קולנוע. מישהו שהתחיל כמבקר ומראיין של קולנוענים גדולים ונשאר כזה עד יום מותו. מבחינת רוב חובבי הקולנוע, תור הזהב שלו קשור באופן די הדוק לתקופת הוליווד החדשה של שנות השבעים – "הצגת הקולנוע האחרונה" (1971), "מה נשמע דוק" (1972) ו-"ירח של נייר" (1973) הן כנראה היצירות המפורסמות שלו. אבל כשאני חושב על בוגדנוביץ' אני חושב דווקא על הסרט הראשון שלו. סרט שנעשה בכאלו תנאים מחורבנים שכמעט מתבקש שהוא יהיה יצירת ביכורים מביכה, מסוג הדברים שבמאי אהוב מסתיר בפילמוגרפיה שלו, אבל במקום זאת מדובר ביצירת מופת. לא "מרשימה כיצירת ביכורים", לא "טובה ביחס לסוגה", לא "רואים מה יהיה ממנו בעתיד." פשוט "יצירת מופת" נקודה.

הסרט עוסק בשתי עלילות שנעות על קווים מקבילים עד לרגע האחד בו הן נפגשות. שני אנשים מאוד שונים שמעורבים בשני סוגים של אלימות: אחד מהם הוא אדם פשוט, סתם עוד אחד, שיום אחד מפסיק להיות 'סתם אחד' ויוצא למסע הרג. השני הוא שחקן קולנוע מזדקן שעשה את שמו בסרטי אימה, איש שעייף מהתעשייה ומריר מכמה מעט הוא השיג בחייו, איש שרק רוצה לפרוש בשקט ולשכוח מכל המפלצות (המטאפוריות) שהוא מותיר אחריו. בלוס אנג'לס, בירת הקולנוע של אמריקה, שני האנשים המאוד שונים האלו הולכים להיפגש. 

בעלילה הראשונה אנחנו פוגשים את בובי ת'ומפסון (טים אוקלי). בובי הוא שיא הממוצע האמריקאי – בחור לבן נאה באופן גנרי כזה (בלי להתבלט), עובד כסוכן ביטוח (מצליח, אבל לא יותר מדי), בוגר מלחמת ויאטנם (אבל לא נראה כמו רמבו). סתם עוד אחד, מהסוג שהייתם חולפים על פניו ברחוב בלי מבט שני. עד שיום אחד משהו נשבר, משהו לא מוסבר ולא נראה. ובובי שלנו תופס רובה צלפים ומתחיל במסע רציחות שנראה קר רוח לחלוטין. אין לו סיבה מוצהרת, אין לו אידיאלים או דרישות, אבל יש לו את ההכשרה ואת הסבלנות ועד שהיום יסתיים יהיו לו הרבה קורבנות.

אוקלי הוא לא שחקן מוכר. לפני הסרט הזה הוא היה בכמה פרקים של סדרות טלוויזיה שנשכחו מהזיכרון ההיסטורי ואחריו הוא היה ב… כמה פרקים של סדרות טלוויזיה שנשכחו קצת פחות מהזיכרון ההיסטורי (מתנצל בפני כל המעריצים של "הוואיי חמש אפס" המקורית). אני לא הולך לטעון שההופעה שלו פה מרמזת על איזה עתיד דגול כשחקן מגוון, אבל הוא מצוין פה באותה צורה שארנולד שוורצנגר היה ב"שליחות קטלנית". הוא טוב כחומר גלם ביד היוצר – צריך מידה של כישרון כדי לא להפגין שום רגש בכלל. להיות מעין טאבולה ראסה בשעה שאתה מדמה את המוות של אדם אחר אדם.

בוגדנוביץ' מביים את סצנות ההרג שלו ביעילות מקפיאת דם. ת'ומפסון מטפס על מגדל מים ופורס את הרובים והתחמושת שלו במטרה להרוג מישהו, אבל לפני זה הוא מתיישב לאכול סנדוויץ'. הוא רואה מכונית שנראית לו 'מתאימה' ומתחיל לכוון אליה אבל מתעצבן כשהיא מוסתרת על ידי משאית גדולה, הוא מאפס את הכוונת ומתחיל לכוון שוב, עוצר לקחת לגימה מבקבוק, חוזר אל הרובה… בקרוב משהו יתפוס את תשומת ליבו ולא יעזוב. בקרוב מישהו ימות.

העלילה השנייה מציגה שחקן קצת יותר מוכר. בוריס קרלוף (האיש שגילם את הגרסה הקולנועית הכי מפורסמת של המפלצת של פרנקנשטיין והיה ביותר סרטי אימה משאתם יכולים להשלים בעשרה מרתונים), באחד התפקידים האחרונים בחייו. קרלוף מופיע בתפקיד שכנראה לא דרש ממנו יותר מדי דמיון: הוא מגלם  את ביירון אורלוק, כוכב סרטי אימה מזדקן ועייף שרוצה לפרוש מהעסק, למרות התנגדות החברה שיצרה את סרטו האחרון. אורלוק עייף לא רק כי הוא איש זקן, הוא עייף מהעידן הקולנועי החדש שלדעתו מוחק את כל מה שהוא היה. הוא חושב שכל המפלצות של הוליווד המודרנית, כל הרוצחים ה'ריאליסטיים' האלו, גורמים למפלצות הקלאסיות שלו להראות מגוחכות.

הסרט היה הפקה של המאסטרו של הזבלונים, רוג'ר קורמן. הסיבה היחידה שהוא היה קיים היא כי קרלוף היה חייב לקורמן יומיים של צילומים וקורמן נתן לפיטר בוגדנוביץ', שלא היה לו שום ניסיון טכני ביצירת סרטים, לביים בתנאי שהוא יעשה את הסרט בזיל הזול, ישתמש בדקות רבות מסרטו משנת 1963 "האימה" וינצל איכשהו את היומיים של קרלוף. 

בוגדנוביץ' עשה מהלימונים האלה לימונדה, ארטיק לימון ואז גם השאיר קצת בצד בשביל לעשות לימון כבוש: במקום להשתמש בחומרים מהסרט בתוך הסרט ולקוות שאף אחד לא ישים לב, בוגדנוביץ' מקרין את "האימה" כסרט בתוך הסרט (מה שבפועל מספק הופעת אורח של ג'ק ניקולסון בסרט), ובנוגע ליומיים של קרלוף, הוא כל כך התרשם מהתסריט ומההפקה שהוא הסכים להישאר לעוד ימי צילומים. עוד שלושה, אם נהיה ספציפיים – עדיין לא הרבה זמן בהתחשב בכמה זמן הוא בסרט. 

ובכל זאת, גם עם חמישה ימי צילומים, מדובר באחת מההופעות הטובות בקריירה ארוכה במיוחד. אם אוקלי הוא חומר בידי היוצר, קרלוף הוא קרן אור זורחת. הוא תופס את תשומת הלב בכל סצנה שהוא מופיע בה, אפילו אם כל מה שהוא עושה עד לסצנה האחרונה זה לשבת ולדבר. 

בסצנה היפנוטית במיוחד, אנחנו פשוט רואים אותו בשוט של דקה יושב ומספר סיפור. אבל הדרך שבה הוא מספר אותו, שולט בכל הטעמה, בכל צליל ובכל מילה… קל להבין איך זה שהאיש תדלק דורות של סיוטים, אפילו בסרטים שנעשו בתקציב של חצי נעל והציגו עיצוב מפלצת שהיה צעד אחד מעל לתחפושת שאתם יכולים לקנות בחנות לפני פורים. יש לו כריזמה אמיתית. אבל יותר מזה – יש לו כישרון. יש משהו בהופעה הזו שהוא מצחיק, המקצוען הוותיק צריך להתמודד עם מעריצים צעירים שמתלהבים מהחומר הרבה יותר ממנו (בליהוק עצמי שהוא חסכוני וגם הולם, בוגדנוביץ' מגלם את הבמאי הצעיר שמתחנן בפני אורלוק להופיע בסרטו) ועצוב בו זמנית. איש זקן בסוף חייו שמסתכל על כל מה שעשה ותוהה האם זה היה מיותר.

בסופו של דבר שני האנשים האלה, שתי הדמויות הללו, יפגשו. בסיום שהוא בו בזמן קטן כמו הנבל שלו, אפס לא נודע, וגדול כמו הגיבור שלו, אייקון של המסך מזה עשרות שנים. מישהו אמר לי פעם שכל דור משוכנע שהוא המציא את המודעות העצמית, וכנראה יש בזה משהו."מטרות" הוא בהחלט סרט שעוסק בקולנוע, סרט על התעשייה, על האנשים שעובדים בה ועל שינוי האופנה בז'אנרים שונים. אבל הוא לא רק זה. הוא גם מותחן – מותחן מהודק וחזק ומסויט. סיפור על הפחד הזה, פחד כל כך אמריקאי (שבכלל לא פחת מאז שהסרט יצא) שאיזה מטורף פשוט יתפוס נשק ויתחיל להרוג אנשים. איש כזה ממוצע לגמרי. איש כזה שאתה יכול לעבור ברחוב. החבר שלך, הבעל שלך, הבחור שאתה מכיר מהעבודה.

מפחיד יותר מכל סרט, לא?

ביקורת: בלפסט

$
0
0

"בלפסט" הוא בסך הכול סרט לא מסובך יותר מדי: יש משפחה בלב בלפסט שנמצאת באמצע מה שנקרא "הצרות", וחברי המשפחה השונים מתמודדים באופן שונה עם כל ההתפתחויות הצבאיות והפוליטיות שמתרחשות ברחוב שלהם. מוקד הסרט הוא באדי (ג'וד היל), ילד בן 9 שכיאה לילד בן 9, רוב העניינים פה קצת עוברים לו מעל הראש.

ואומנם "בלפסט" הוא לא מסובך, אבל הוא נקלע לתוך משהו מסובך מאוד: אותה מלכודת הייפ שמתרחשת מסביב לכל סרט שיש לו סיכוי טוב לקחת את האוסקר. כי בפני עצמו אני מתקשה לראות אנשים מתנגדים יותר מדי ל"בלפסט": זה סרט שכולו קורן אופטימיות בעוד שהוא לא מפחד להסתכל למאורעות לא נעימים בעיניים באופן מעורר הערכה, משהו שהוא גם כיף של סרט אבל גם סרט לא מטומטם מדי. אבל כ"סרט הכי טוב של השנה"? לפתע הראש לוקח צעד אחורה ושוקל באמת כמה המעלות של הסרט הן מעלות, כמה המורדות הם מורדות, ורגע, קנת בראנה? זה שאמר "יודעים מה חסר להרקול פוארו? שיער ערווה של דובי קוטב על הפנים"?

וכן, נו – אני לא יודע אם "הסרט הכי טוב של השנה" זה תואר שיושב באופן "מושלם" על "בלפסט": זה סרט קטן, אישי וחמוד שאפשר מאוד בקלות לפטור כ"קיטש חסר חשיבות מאת יוצר שאיבד את עצמו מאז שהפסיק לעבד את שייקספיר למסך הגדול". אבל הנה העניין: אני בעד סרטים אישיים, קטנים, חמודים ואני גם בעד השטויות שקנת בראנה עשה בעשור האחרון. ומכיוון שבכלליות נראה שז'אנר ה"דברים חמודים זה חמוד" נמצא בעלייה – ותודה לפדינגטון וטד לאסו – למה שלא יזכה סרט חמוד באוסקר, הא? מה עשינו רע שכל הסרטים שם צריכים להיות רציניים ובאורך שעתיים וחצי?

וכן, נו – יש בחירות בסרט שהן כל כך "ברורות" שהן יגרמו לאנשים לגלגל עיניים – האם באמת כל פעם שבאדי הולך לראות סרט או הצגה הם צריכים להיות בצבע בעוד ששאר העולם בשחור לבן? ולמה, בעצם, הסרט בשחור לבן? כי גם "רומא" היה? זאת לא סיבה טובה. הצילום יפה, כן – ואין לי שום דבר נגד שחור לבן – אבל אני מרגיש שאנחנו בשלב שבו סרטים עושים את זה רק כי הם רוצים להרגיש קצת יותר איכותיים.

אבל הלב של הסרט נופל בסופו של דבר על המשפחה: האמא (קתרין באלף), האבא ( ג'יימי דורנן), הסבא (קירן היינדס) והסבתא (ג'ודי דנץ'). כל אחד עם פילוסופיית חיים משלו, לכולם אכפת אחד מהשני והם רוצים בטובת האחר, ובמיוחד בטובת הילדים. לא שאין חריקות פה ושם, אבל יש משהו כל כך משמח בלראות משפחה שבאמת ובתמים תומכים בה אחד בשני, גם ברגעים הכי קשים. אף אחד מהשחקנים לא עושה משהו שניתן להגיד כ"תפקיד חייו": ג'יימי דורנן טוב כאבא-קאובוי של באדי, אבל הוא היה יותר טוב ב"בארב וסטאר" שיצא בשנה שעברה, ג'ודי דנץ' אומנם עושה יותר מהקראת שורות בנאלית אבל לא הרבה יותר, וקירן היינדס וקתרין באלף טובים בתפקידים שקל להיות בהם טובים: הסבא החביב והאמא המסורה. זה לא מוריד מההישג שלהם, חלילה, אבל הנקודה שלי היא שאם בוחנים כל תפקיד בפני עצמו אין כאן פנינים מיוחדות. כשהם ביחד, לעומת זאת, נוצרת דינמיקה משפחתית נוגעת ללב שזכתה בצדק במועמדות לפרס צוות השחקנים הטוב ביותר אצל גילדת השחקנים האמריקאית.

וזהו, בעצם. כלומר, אני בטוח שיש אנשים שיכולים להרחיב לגבי השאלה האם הייצוג של "הצרות" הוא אמין או בזיוני, אבל בסופו של דבר זה לא ממש על "הצרות" כמו שזה סרט עם "הצרות", ובעצם זה פשוט סרט על משפחה חמודה. וזה כל הקטע: "בלפסט" הוא סרט חמוד להפליא עם כמה סצנות נהדרות, וכיף לצפות בו והוא פחות מ-100 דקות, וכל זה לחלוטין מספיק בשביל להיות סרט מומלץ. אז "הסרט הכי טוב של השנה"? כנראה שלא. אבל גם "סרט ממש מתוק שכיף לצפות בו והוא מחמם את הלב בתקופה די קשה" זה די והותר.

ביקורת: הבית

$
0
0

כלל טוב לחיים: אנימציית תלת מימד היא די בוודאות לילדים. אנימציית דו מימד היא כנראהההה לילדים, אבל כדאי לבדוק קודם. אנימציית סטופ מושן? אם זה לא אארדמן – תרחיקו כל מי שמתחת לגיל 13. בעצם, גם את מי שמעל. 

או שלא – מדי פעם התוצרים באנימציה המתישה ביותר שקיימת (לפחות לפי הרושם) רק נותנים אווירה קריפית לסרט מתוק מאוד ("הסיוט שלפני חג המולד", "מר שועל המהולל", "ג'יימס והאפרסק הענק") ויש אפילו כמה שאין בהם אפילו שום דבר מטריד ("מיסטר לינק"), אבל בסופו של דבר, אנשים שבשביל ליצור סרט מחליטים להשקיע הרבה מאוד זמן בלעצב ולפסל בובות ואז להציב, לצלם ולהזיז אותן ממש-ממש-ממש-ממש קצת, לצלם שוב, ואז לעשות את זה מלאנתלפים פעמים – הם לפעמים קצת מסובבים. דבר שבא לידי ביטוי בכמה מהסרטים המטרידים ביותר שנוצרו (למי שלא נחשפו ליצירות של יאן סבנמייקר – אל. או שכן, מה אני יודע, אולי זה הקטע שלכם). 

על כן, אני לא בטוח למה חשבתי ש"הבית" יהיה שונה. למה נכנסתי אליו בחשיבה ש"כן, בסדר, סרט נטפליקס בשלושה חלקים שאת כולם כתב אותו תסריטאי אבל ביימו אנשים אחרים – זה יהיה בסדר, נכון?" – כי לא, זה לא. "הבית", בשני החלקים הראשונים שלו, הוא מופת של אימה עוכרת שלווה. לא מהסוג הראוותני והמוחצן שיש בסרטי אימה רגילים – מהסוג שיש בסרטונים תמוהים באינטרנט שלא ברור לחלוטין מה הולך פה, אבל ברור שזה לא בסדר; הגיון סיוטי שבו כל העולם נגדכם ואתם רק רוצים שמישהו יגיד שהכל יהיה בסדר, אבל זה עדיין לא ישנה כי האוזניים שלכם הפכו לדלעות רקובות. דברים כאלה. 

רגע, אני אתחיל מההתחלה. החלק הראשון של "הבית" מספר סיפור די פשוט: משפחה דלת אמצעים וצמרירית להחריד (בובות לבד שכאלה) בעבר הרחוק מקבלת הזדמנות חד פעמית לעבור לבית יוקרתי. אבל מובן שההזדמנות היא בעצם מלכודת דבש לא ברורה – ברגע שהמשפחה עוברת זוג ההורים נכנסים לטראנס כלשהו, והאחות הבכורה והתינוקת (העמידה למדי) צריכות להתמודד עם בית שמשתנה מרגע לרגע. לא בקטע הוגוורטס-י קסום: סתם יש אנשים שכל הזמן משנים את העיצוב שלו. 

רק שאולי זה כן קטע הוגוורטס-י קסום. זה העניין: בזמן הצפייה, ותכל'ס גם לאחריה, אין לך מושג למה מה שקורה קורה. האם זה מבנה מקולל א-לה "הניצוץ"? טריק מרושע של אדם נכלולי? האם בכלל יכולה להיות תשובה הגיונית למה שקורה כאן? 

לא שזה משנה, כי למרות שלסרט קוראים "הבית", החלק השני מתעסק בדברים אחרים לחלוטין. טוב, לא לחלוטין – תמיד אפשר למצוא חוט מקשר בין סיפורים – אבל אין שום קריצות, רמיזות או העברת מקל מסודרת בין החלק הראשון אל השני. לכן גם לא ארחיב על סופו של החלק הראשון (או של אף אחד מהחלקים, בעצם). דרך קלה לדעת שאין ממש קשר עלילתי בין החלקים היא שעכשיו כולם עכברים אנושיים למראה. אתם יודעים, רמז קטן לחדי העין שמסגיר שאוליייי יש פער מסוים בין החלק הראשון לשני.

החלק השני מתאר את הניסיון של יזם נדל"ן (ג'רוויס קוקר, הסולן של Pulp ומי שמופיע בתפקידי משנה באיזה שני סרטים של ווס אנדסון) לשפץ ולמכור את הבית בקומדיה של טעויות (היי, זה מצחיק אם זה קורה למישהו אחר, לא?). הכל משתבש לו, שוב ושוב, ובעיקר הוא לא מצליח להיפטר מכמות מטרידה של חרקים שנמצאים בכל מקום, לא משנה בכמה חומרי הדברה הוא משתמש. 

החלק השני, יש לציין, לכאורה מעט פחות עוכר שלווה. יש קצת יותר הסברים והיגיון, ואולי גם הומור, במהלכים שמתרחשים בתוכו (יש סצנה שבה החרקים רוקדים ריקוד ממש יפה, למשל). אבל הדגש הוא על "לכאורה": סוף החלק הזה הוא דפוק אולי אפילו יותר מסוף החלק הראשון.

כל זה, שוב, לא רלוונטי בכלל לחלק השלישי – העיצוב של הבית הפעם קצת יותר דומה לבית מהחלק השני (נראה לי), ועכשיו כולם חתולים, אבל היי, מה זה משנה כשסוף העולם מגיע? כן, נראה שהים ממשיך לעלות ולעלות, והבית באמצע הרחוב הוא יותר אי בודד מאשר דירה; בית שהבעלים שלו בטוחה שהיא יכולה להשכיר לדיירים שלא משלמים באבנים או בדגים, אם היא רק תצליח לשפץ אותו. 

ואם עד עכשיו היינו נמצאים בסרט אימה די מסויט ומאוד מטריד, החלק השלישי נזכר להיות מקסים לחלוטין. כן, מוות וסוף העולם מרחפים מעל לכל הדמויות, אבל אווירת האימה חלפה לה ונשארנו עם משהו אופטימי יותר, אוהב יותר ומלחיץ פחות, שנותן בסיומו לכל הסרט תחושה מרוממת נפש (זה שקר, כמובן. יש כאן חומר לסיוטים מרובים למעוניינים בדבר). 

ומעל כל זה נשאלת כמובן השאלה: על מה בעצם הסרט הזה? למה הוא ככה? למה בשלושה חלקים? מה זה ההתחכמויות הללו? 

כמו הרבה סרטים שהם אנתולוגיות של סרטים קצרים, במקביל קל וקשה להגיד על מה הסרט הזה: הוא על בית, כן – אבל הוא גם על חלומות של אנשים והקושי להיפרד מהם, והמחיר שהם גובים מאיתנו אם לא נזהרים להתנתק מהם. האם הסרט היה עובד אם החלקים היו מסודרים אחרת? כנראה, אבל היה לו טעם שונה, מר בהרבה. האם היינו צריכים שלושה חלקים? לאו דווקא, אבל במקרה די נדיר לסרט אנתולוגיה, לא רק שכל אחד מהם עומד בפני עצמו – כולם עומדים ביחד. 

עד סוף השנה צפויים לצאת לנטפליקס עוד שני סרטי סטופ-מושן: העיבוד של גיירמו דל טורו ל"פינוקיו" וסרטו החדש של הנרי סליק ("הסיוט שלפני חג המולד", "קורליין") עם קיגן מייקל קי וג'ורדן פיל. סביר להניח שאחד מהם או שניהם יזכו להיות מועמדים לאוסקר הטוב ביותר לסרט מונפש ועוד שלל אזכורים כאלה ואחרים, בעוד ש"הבית" חסר השמות הגדולים ישכח בצד. ואולי בצדק – סליק ודל טורו הם במאים עם רזומה שמוכיח את עצמו. אבל עד שהם יבואו לחטוף את כל ההייפ סביב סרטי אנימציה סטופ מושן של נטפליקס – למה שלא תנסו משהו קצת פחות מוכר אבל עדיין נהדר? רק, אם אפשר, לא לפני השינה. 

ביקורת: הקרב באגם צ'אנגג'ין

$
0
0

אזרחים נאמנים! חיילים נועזים! צופים נאמנים! הסכיתו ושמעו! מסר מהמזכיר הכללי הנעלה והצנוע! 

אזרחים! ימים גדולים עוברים על הרפובליקה העממית הסינית. שליטיה הצודקים תמיד הציבו דוגמה לעולם בלחימה בנגיף הקורונה שבשום אופן לא נולד מתקלה במעבדה בסין ואולי בכלל לא בסין אלא אצל האמריקאים הקפיטליסטים! כוחותינו הנועזים נמצאים בכוננות כדי לאחד אחת ולתמיד את סין החופשית עם פרובינציית טייוואן ברגע שתינתן הפקודה! ודווקא ברגע זה עלינו לזכור את דבריו של וו-טאנג קלאן, החכם הסיני העתיק שאמר: "הרפובליקה העממית הסינית אינה דבר שכדאי להתעסק איתו"! 

וכפי שלימד אותנו המנהיג הדגול לין ביאו בטרם הפך לבוגד הנאלח שרצה לרצוח את מנהיגנו הנעלה מאו דזה-דונג, "מילה אחת מהיו"ר מאו שווה עשרת אלפים מילים מאחרים. כל הצהרה שלו היא אמת". ומה טוב יותר מאשר להיזכר במילותיו של היו"ר, אשר אמר ב-1950 למתנדבים להצלת קוריאה מ"האימפריאליזם וכלבי הפרא שלו", כי "כל זמן שאתם הקומראדים תהיו קשוחים ואמיצים וטובים באיחוד עם ההמונים שם ובלחימה נגד התוקפנים, הניצחון יהיה שלנו!" הבה! הבה נעמיק בקורותיהם של החיילים האמיצים שהובילו את הניצחון האדיר על הכוחות האימפריאליסטים התוקפניים באגם צ'אנגגין! שבו לשלוש השעות הקרובות והרגישו בנוח (אבל לא נוח מדי, שמא תהיו בורגנים) מול "הקרב באגם צ'אנגגין" – הסרט הסיני הכי יקר אי פעם והכי מכניס אי פעם! זאת לדברי ממשלת סין, ולא הייתי מציע לכם לפקפק בדברי ממשלת סין. יכולות להיות לזה השלכות. על אוייגורים שמעתם? על הטניסאית פאנג שואיי שמעתם? שמעתם? לעזאזל, מישהו פישל פה. יהיו לזה השלכות בדרגים בינוניים לפחות. 

ובכן, "הקרב באגם צ'אנגגין", הידוע במערב כ"קרב מאגר צ'וסין", התנהל בקוריאה הצפונית בסוף 1950. כוחות האו"ם – בעיקר אמריקאים – בפיקודו של גנרל דגלאס מק'ארתור התקדמו עמוק לתוך קוריאה הצפונית, תוך כדי נפנוף נמרץ של הצפון-קוריאנים לכל עבר, אחרי שאלה האחרונים כבשו כמעט את כל קוריאה הדרומית במתקפת פתע. האמריקאים התכוונו להתקדם עד נהר היאלו, כלומר לא לכבוש את כל קוריאה הצפונית אלא את רובה המוחלט בלבד, אבל קולות שונים, גם בתוך ארה"ב וצבא ארה"ב, רצו להגיע עד גבול סין ואולי קצת מעבר לו. 

הסינים חששו מאפשרות זו, וגם סתם לא ממש רצו ניצחון של כוחות מערביים, והחליטו לתקוף את כוחות האו"ם. כך עשו בנובמבר 1950; הם בלמו לגמרי את מתקפת האו"ם, והסיגו את כוחות האו"ם עמוק חזרה לתוך דרום קוריאה; כולל לכבוש (שוב) את סיאול, בירת דרום קוריאה. מאוחר יותר הצליחו כחות האו"ם והקוריאנים להחזיר לעצמם את השטח שאיבדו, והמלחמה הסתיימה כמעט בקווי הגבול שבהם נפתחה. באזור מאגר צ'וסין כפי שהוא קרוי במערב ובקוריאה הדרומית, או אגם צ'אנגגין כפי שהוא קרוי בקוריאה הצפונית ובסין, כיתרו יותר משישים אלף חיילים סיניים כוח או"ם (אוגדת נחתים אמריקאית וכוחות נוספים) שמנה כשלושים אלף איש. הסינים התכוונו להשמיד את כוח האו"ם כולו, תוך שימוש בכך שתנאי השטח ניתקו את הכוח המתקדם מכוחות אמריקאים אחרים, והיה רק כביש אחד שדרכו הגיעה אליו אספקה או שאליו יכול היה לסגת. 

במילים אחרות, ברגע שהסינים חסמו את הכביש, היה אפשר להניח שגורלם של כוחות האו"ם המדוברים נגזר. זה לא קרה: כוחות האו"ם הצליחו לפרוץ את המצור במחיר כבד עבורם וכבד הרבה יותר לסינים (הכוח הסיני התוקף יצא מכלל פעולה לכמה חודשים). בסיכומו של הקרב, שהאמריקאים רואים בו דוגמה ומופת לנסיגה מוצלחת (אבל בכל זאת נסיגה(, ספגו האמריקאים כמעט שמונה-עשר אלף נפגעים, מהם קצת יותר משבעת אלפים נפגעי קור; הסינים ספגו כארבעים ושמונה אלף נפגעים, מהם כעשרים ותשעה אלף נפגעי קור. 

כי אם זה לא ברור מהפסקה הקודמת: היה שם קר. באמת קר. שלושים מעלות מתחת לאפס. ושלג. ורוח. הכי קר מזה עשרות שנים.

ולתוך כל הקור הזה צריכה להיכנס פלוגת ההבקעה מס' 7, יחידת חיל רגלים סינית משובחת במיוחד, אמיצה מאוד, בעלת רוח לחימה אדירה, תחושה משפחתית ומפקד מצויין, אבל בלי סיוע של תותחים ובטח לא מטוסים, ובלי מספיק ציוד ואוכל. אני מקווה שאתם בעניין של הפלוגה, כי אתם הולכים לבלות איתם לפחות שעתיים עד שהקרב מהכותרת של הסרט הולך להתחיל. 

הדמות הראשית היא המפקד, וו קיאנלי (ג'ינג וו) חמוש בארשת פנים ידידותית תמידית (למעט כשהוא צריך להרוג איזה אמריקאי אקראי) ומזג של דובון אכפת-לי ביום טוב, אהוב על חייליו וכמעט לעולם איננו מרים את הקול. הוא מושא הקנאה של אחיו וו ואנלי (ג'קסון יי), בן תשחורת מעצבן ומטומטם במיוחד שמשום מה אחיו מרשה לו להצטרף ליחידה וללחימה למרות שמדובר לפי הסרט ביחידה מיומנת ביותר ואילו האח לא יודע אפילו לזהות קליעי רובה, לא כל שכן לירות בהם.

יחד איתם מסייעים הסרג'נט הוותיק ליי ג'וסנג (ג'ון הו), אוסף שלם של חיילים בלי תכונות אופי, מפקדים בכירים אמיצים שאכפת להם מחייליהם הנשלחים לקור בלי ציוד בגלל סיבות שאינן בשליטתם (אני חוזר, לגמרי לא בשליטתם ובלי שום רשלנות או אכזריות מצידם), בנו של מאו שנהרג בלחימה ומופיע (לפני מותו, רוב הזמן) בכל מיני סצנות כי כנראה שהייתה הוראה מלמעלה, וכמעט כל קלישאה של סרטי מלחמה שתרצו חוץ מ"החייל שמראה תמונה של הילד ימות בסצנה הבאה". כולם נלחמים נגד מזג האוויר הקר ונגד האמריקאים הנהנים מעליונות אווירית מוחצת, בניסיון להעביר מכשירי קשר וטכנאי הצפנה למפקדה הסינית בגזרת האגם. ואז, אחרי שיבצעו זאת, עליהם גם להנחיל תבוסה מוחצת לאימפריאליסטים הפולשים ולהבטיח את המשך השלטון הסוציאליסטי של בעלת בריתנו קוריאה הצפונית, תוך מאבק גבורה כה גדול שבמאי אחד לא מספיק כדי להציג אותו, ולכן צריכים שלושה. 

אילו הייתי תושב טייוואן הייתי מן הסתם מודאג מהסרט קלות, כי נראה בהחלט שהוא מנסה לבנות מחדש את הצורך "להילחם כדי שהדור הבא לא יצטרך", ציטוט, ולהלל את הלחימה האמיצה של הסינים נגד האימפריאליסטים הרקובים. סצנות כמו הבן של מאו, שמיותרות למדי וגם באופן לא מפתיע כנראה לא צמודות מדי לסיפור ההיסטורי, נועדו להציג את ההנהגה הסינית שמבחינתה דין בנו של המנהיג העליון דומה לכל חייל אחר; המון מהסצנות – במיוחד אלה המתרחשות במהלך נסיעה ארוכה, ארוכה, ארוכה ברכבת עד לצפון קוריאה – נועדו לתת רקע אידיאולוגי כזה ואחר, ולעסוק בשאלה שמאוד הטרידה כנראה את התסריטאים: מהי הגדולה הסינית שטבועה בצבא המתנדבים? מה צריך לעשות חייל סיני כדי להיות גיבור? וכמה חיילים אמריקאים ראוי להרוג?  

פה ושם יש גם סצנות מתמיהות לחלוטין. נניח, סצנה שבה חייל פלוני כמעט נשבר ואז מופיעה חומת סין. כבר תבינו כשתראו, אבל מדובר במשהו שלדעתי היה אובר-פטריוטי ולא אמין כבר בימי האחים לומייר. 

אבל מצד שני, הסרט הוא קצת יותר מ"רק תעמולה". הסיפור המרכזי שלו – המסע של הפלוגה לקרב וקרבותיה – הוא, אם נתעלם מהאח המפגר וואנלי, לא רע. כן, לא תמצאו משהו חדש או ייחודי בדינמיקה בין החיילים, לא רק בגלל שהם גם רקע לשחרור המהולל של קוריאה בידי בני העמלים והאיכרים העשויים ללא חת, אלא גם בגלל שזה שטאנץ של סרטי מלחמה. אבל הלחימה הקרקעית בעצמה מוצגת רוב הזמן בצורה ריאליסטית יחסית, והסרט לא מנסה לבטל את האימה שבמלחמה לטובת הזוהר והתהילה. אחת מסצנות הקרב, סצנה קטנה יחסית שמתנהלת סביב ועל מוצב אמריקאי, פשוט מצוינת: היא מציגה היטב את הבלבול, הפחד והקטלניות של לחימת לילה בטווחים קצרים בין ובתוך בניינים.

גם הצגת הצבא האמריקאי קצת יותר מורכבת ממה שאפשר היה לצפות. אמנם, במסגרת התפיסה החוזרת לפיה רוח הלחימה הסינית גברה על העליונות החומרית האמריקאית (במציאות גם לאמריקאים לא הייתה חסרה רוח לחימה שם), הסרט מקפיד להנגיד בין החיילים האמריקאים השבעים שאוכלים אוכל חם ושוקולד הרשי, לבין החיילים הסינים הרעבים החולקים תפוחי אדמה בודדים לא מבושלים זה עם זה בתור מנה יומית (אבל קשיי האספקה לא נגרמו בגלל רשלנות סינית או חוסר אכפתיות, כמובן. המפקדים הבכירים כל כך מתחשבים שהם אפילו לא רוצים ללבוש בעצמם מעיל חם כשלחייליהם אין). אבל במקום להציג את החיילים האמריקאים, כמו שעשה עלון תעמולה סיני מאותה תקופה, כ"הרוצחים המקצועיים ופושעי המלחמה מטבעם" שמשרתים את "הבנדיט מק'ארתור" בדרכם לחולל את "השואה המדממת" בקוריאה כדי שכשיכבשו את סיאול כי אז "כל הבחורות יהיו שלכם, הרכוש של התושבים שייך לכובשים ותוכלו לשלוח חבילות הביתה", הסרט משתמש בגישת הסיפור מ"ילקוט הכזבים" על מולה הפלמ"חניק שהיה מחמיא כל הזמן לאנשים: "שמע, עופר זה רץ – דבר כזה עוד לא ראיתי. הרגליים שלו כמעט לא נוגעות באדמה יש לו שוונג עצום ונשימה אדירה. בקושי השגתי אותו". 

כך הסרט רוב הזמן מציג את החיילים האמריקאיים בתור חיילים ממש. לא מאושרים, לא רוצים להיות שם, אבל נלחמים ברצינות, עם כוח אדיר ונשק רב. הוא לא טורח להציג את חיילי היבשה בצורה שלילית ממש: הם אויב, אויב קטלני, אבל גם רציני. הסרט אמנם בז למפקדים האמריקאיים הבכירים שחושבים שלפניהם טיול בשלג, במיוחד המפקד האמריקאי העליון מק'ארתור, שהוא לא רק פלצ"ן מתנש"א (ד"ן ברז"ל) אלא גם CGI בצורה שכואבת בעיניים, אבל גם בתוך זה הוא מציג את דמותו (האמיתית) של גנרל אוליבר סמית', מפקד דיוויזיית הנחתים הראשונה, בתור קצין מצוין: מפוקח, זהיר, שקול, מנהיג – לגמרי לא החומר שהייתם מצפים מסרט תעמולה. במקרה לגמרי, זה גם נכון לגבי סמית' האמיתי. אבל זה, כמובן, משרת את הסיפור המרכזי על נצחון הרוח הסינית. 

לעומת זאת, כל פעם שיש כוח אווירי, הסרט יוצא מדעתו. המטוסים האמריקאיים פוגעים בכל דבר שזז בצורה לא תאומן, ומשחירים את השמיים במספרם משל היו חיצים פרסיים במעבר תרמופילאי. הם מפציצים בדיוק מעורר אימה, ומדברים במה שהוא לא בדיוק אבל כמעט שונה לגמרי מכל שפה צבאית אנגלית שתעלו על הדעת, וכמובן שהם צולפים גם בגופות בשביל הכיף ומשקיעים פצצות כבדות על כל סירונת סינית אזרחית שהיא. 

העובדה שהתיאור האווירי כל כך מוזר והשפה שבה מדברים האמריקאים היא, ובכן, משהו שהוא כנראה בן הדוד החורג של אנגלית אמריקאית, שאומץ בידי קזאחים ולמד אנגלית ממילון צרפתי-ספרדי, מוזרה במיוחד לאור העובדה שהסרט השקיע חתיכת מאמץ בשחזור היסטורי. לא דווקא עלילתי, אבל אמצעי הלחימה האמריקאיים מדויקים למדי; טנקים שמעטים יודעים שהשתתפו בלחימה נמצאים שם; המטוסים הם, בסך הכל, המטוסים הנכונים; ואפילו, למרבה הפליאה, השחקנים שמשחקים את המפקדים האמריקאיים די דומים למראם במציאות. ולא מדובר רק על מפקדים מפורסמים כמו מק'ארתור: מעטים יודעים, למשל, איך נראה מפקד גיס 10, הגנרל אלמונד, אבל השחקן די דומה לאיך שהוא היה נראה בתקופת קוריאה. ואם יש יותר ממניין סינים בין הצופים שיודעים מי היה קולונל אלן מקלין, מפקד חטיבה 31 האמריקאית, מאוד אתפלא, אבל בסרט הוא אפילו דומה יותר לתמונה שלו מימי מלחמת קוריאה מאשר לתמונה בוויקיפדיה. אז ברור שמישהו עשה לסרט תחקיר רציני, אבל איכשהו כנראה נגמר הכסף כשהגיע הזמן לדיאלוגים באנגלית, ולכן הם לא עילגים ממש, אבל גם לא נשמעים כמו שום דבר דומה לאנגלית.

לזה מצטרפת העובדה המצערת שהסרט לא מסתפק בסיפור המרכזי שלו, אלא מחליט לסיים אותו בתיאור הניצחון ההיסטורי הגדול של העמלים על כוחות השחור הקפיטליסטיים. ואז הוא משחרר את כל המעצורים, זורק פנימה את כל מה שנשאר מתקציב האפקטים לטובת אוסף פיצוצים אדיר ובלתי-ריאליסטי לחלוטין, ומפיל עלינו רצף סצנות לא סבירות אחת אחרי השנייה (לא תאמינו מה אפשר לעשות עם בזוקה, או שאפשר לנהוג בג'יפ יותר מהר, כנראה, מלהק מפציצים), כולל סצנה אחת שבה הגנרל המכובד סמית' מעביר במילותיו (אבל שוב, לא באמת באנגלית נורמלית) את המסר של הסרט, וכולה בנויה על מיתוס תעמולתי סיני לא מאוד אפשרי, והיא מוגזמת אפילו ברמה של מיתוסים תעמולתיים לא מאוד אפשריים. זה אולי קשור לעובדה המתגלה בסצנת הפוסט-קרדיטים – הסרט הוא בעצם חלק א' מתוך שני סרטים (הימור: בחלק השני המ"פ הקדוש ימות מות גיבורים והאח הדביל יהפוך לגיבור שאין כמוהו, ויספר לנכדיו את סיפור הקרב. אופציונלי: מפת סין המאוחדת עם טייוואן על הקיר מאחורי הנכדים). הסרט השני, משום מה, מתרחש לפני הסצנה האחרונה של הסרט הראשון, מה שהופך את הסיום לעוד יותר מוזר: משהו כמו "בואו נספר לכם את הסוף, שלא תהיו בדיכאון, אבל את החלק לפני הסוף תראו בסרט נפרד?"

ולכן, במקום סרט מלחמה סביר למדי ומעניין בין שעתיים, אנחנו מקבלים אפוס תעמולתי בן שלוש שעות, בומבסטי מדי, עם יותר מדי חנטריש, פחות מדי הגיון, או כפי שהסרט היה אומר בשפה תקנית לגמרי: "בהתמודדות עם אנשים עם תקציב גדול כמו הזה, אנו לא נועדנו להיות הקהל אשר באמת נהנה".


ביקורת: ויהי בוקר

$
0
0

היה הייתה משפחה שהלכה לחתונה בכפר פלסטיני במה שנקרא "השטחים". הם לא נהנו במיוחד מהחתונה, אבל זה זניח – הבעיה העיקרית התחילה כאשר הם ניסו לחזור לארץ ישראל, שם הוא עובד והם חיים – וגילו שהם בעוצר: אף אחד לא יכול לצאת ואף אחד לא יכול להיכנס. עד מתי? למה? מדוע? כל אלה שאלות שנותרות ללא מענה והופכות למעין רעיון קפקאי ככל שהעוצר נמשך. מה שנקרא: באסה. 

זאת היא העלילה של "ויהי בוקר", הסרט מעורר המחלוקת הישראלי התורן. אתם מכירים אותו: פעם בשנה-שנתיים יש את הסרט התורן שמצליח בעולם או בפרסי האופיר אבל הוא בעצם, רחמנא ליצלן, נושא בתוכו מסרים הנקראים בלשון העם "שמאלנים" (שלא לומר "סמולנים") ועוסק במצב המצער של מדינת ישראל בהיבט פוליטי כזה או אחר. 

אני לא יודע אם הצוות שעבד על הסרט שמח מהתואר הזה, אבל אין ספק שזה לא בא משום מקום: שחקני הסרט הפלסטינים לא מרוצים מהגדרת הסרט כ"ישראלי" ולכן החרימו את ההקרנות בפסטיבל קאן, ואיך שלא נסתכל על עלילת הסרט, הוא בהחלט עוסק במצב הפלסטינים בארץ – בין אם נקרא לו "כיבוש", "סכסוך", "אפרטהייד", "מצב מצער שייפתר רק כשהם יניחו את הנשק" או "משחק טוויסטר שיצא משליטה". 

לכן, ולמרות שאני מבין את הרצון לפרגן לסרטים ישראליים ולהרחיק את מה שנראה בשלב הזה כמו ביקורת פבלובית של אנשים רבים שלא מעניין אותם ללכת לקולנוע ישראלי אבל להיכנס בו זה דווקא די כיף – כן, "ויהי בוקר" הוא סרט "שמאלני" שמהדהד מסרים על הקשיים הפלסטינים תחת השלטון הישראלי (ובפרט השלטון הצבאי הישראלי) ומי שאומר לכם אחרת מנסה למכור לכם משהו. 

עם זאת, כאילו, חברים, זה סבבה שיש סרטים שמאלנים בעולם, כן? "ויהי בוקר" לא קורא להשמדת העם היהודי והוא אפילו לא ממש בשלב שבו הוא מציע פתרונות קונקרטים כלשהם למצב. הישראלים הם בהחלט לא "הטובים", אבל הם גם לא ממש "הרעים": הם רוב הזמן לא על המסך, ואלה שכן על המסך הן דמויות משנה שנראה שגם הן לכודות ביחד עם התושבים. בשלב הזה, כך נדמה, הסרט רומז שיותר משהשלטון הישראלי הוא מעשה ידי אדם, הוא בגדר כוח טבע. קולנוע ימני זה לא, אין ספק – ואפשר להתמרמר על כך שאין קולנוע ימני בולט בארץ שמופיע לצד דברים כמו "ויהי בוקר", אבל בין כך ובין כך – יש גם לזה מקום בעולם. 

אם כבר, הבעיה שלי עם הסרט היא שאמנם בזבזתי כבר איזה חצי ביקורת על שאלת הסאטירה ש"ויהי בוקר" מציע על החברה הפלסטינית והסכסוך, ואלה אכן הרגעים הטובים של הסרט – אבל רוב הסרט הוא בעצם ממש לא כזה. במקום זה, אנחנו מבלים עם סאמי (אלכס בכרי), עוד גבר במשבר אמצע החיים שהוא בן זוג רע, אבא גרוע, במשבר סביב הגבריות שלו ועוד שלל קלישאות לא מעניינות שמחריפות ללא מעניינות כלל עם פרצוף התחת שסאמי מסתובב איתו ממקום למקום. 

ובאמת, אני לא יודע, אולי זה אני – אבל קצתי בגיבורים שכאלה שמתנהגים בצורה מחפירה לכולם, מצפים שהעולם יהיה חייב להם משהו, ואז כשהם מגלים שזה לא איך שזה עובד זו אמורה להיות התגלות גדולה. ואם מדי פעם לפחות נזכרים להוסיף משהו חינני או מעורר סימפטיה לדמויות שכאלה, נראה שקצת שכחו את זה כשזה נוגע לסאמי שלנו. המצב קצת משתפר כשזולגים מסאמי אל החבר נהג המונית שלו, אשתו, או אבא שלו – אבל הסרט, לצערנו, בטוח ממש שהחיים של סאמי מרתקים ושהגישה שלו היא כל כך אוניברסלית וכולם מזדהים איתה וכך אנחנו מבלים את מרבית הזמן עם הפרצוף המיוסר שלו. 

אז, כן, נו – "ויהי בוקר" הוא לא סרט טוב, ואני לא חושב שיש סיבה לראות אותו. אני יודע שיש מי שאוהב אותו (הניצחון שלו בפרס אופיר הוא יותר מרק "נראה לנו שזה יילך טוב באוסקר", למרות ש"אגדת חורבן" ו"תמונת הניצחון" בהחלט טובים ממנו). אפשרי שלמי שיש פחות אלרגיה לסוג הדושים שתיארתי כגיבורים ראשיים תהיה אפשרות ליהנות מהדברים הטובים שיש בסרט: הבימוי של ערן קולירין ("ביקור התזמורת", "ההתחלפות", "מעבר להרים והגבעות") שהוא עדיין לחלוטין ברמה משל עצמו, האווירה הפיוטית והיי – הרגעים הסאטירים המעטים שבהם הסרט נזכר שיש דבר כזה הומור ושנינות הם באמת חביבים למדי, ושוט הסיום הוא כנראה אחד מהסופים הכי חזקים שהיו בקולנוע הישראלי. אני אישית פשוט לא בטוח שהייתי צריך את כל מה שהיה לפני זה. 

ביקורת: חיות הפלא –הסודות של דמבלדור

$
0
0

מה עושים עם סרטים שאתם יודעים שהם לא באמת טובים, אבל אוהבים אותם בכל זאת? קחו למשל את "חיות הפלא: סודותיו של דמבלדור". אני מניח שבאמות מידה "אובייקטיביות", אם יש דבר כזה, מדובר בסרט לא טוב בכלל. הו לא. אבל איכשהו, בכל זאת, נהניתי ממנו מאוד.

העלילה הפעם: הפושע גלרט גרינדלוולד (קולין פא, אה לא, ג'וני ד-, אה, מצטער, הפעם זה מאדס מיקלסן) מנסה להמשיך ולבסס שליטה בעולם הקוסמים, ובשביל זה הוא מתכנן להתמנות לתפקיד רב השפעה ובעל סמכויות חוקיות. מי שמנסה להכשיל את מזימותיו הוא אלבוס דמבלדור הצעיר (ג'וד לאו), ששוב לא מתלהב מלטפל בעסק בעצמו ולכן מגייס לעזרתו את זואולוג הקסם ניוט סלמנדרה (אדי רדמיין), אחיו תזאוס (קאלום טרנר), המוגל ג'ייקוב קובלסקי (דן פוגלר) ועוד שתיים שלוש-דמויות, אבל את שמותיהן אני לא זוכר מבלי לבדוק בגוגל.

מן הצד השני, מגייס גרינדלוולד לעזרתו את קרידנס (עזרא מילר), הנער המתוסבך עם הכוחות הלא ברורים שקשור איכשהו למשפחת דמבלדור, את קוויני (אליסון סודול), שהתאהבה בקובלסקי המוגל ואז הצטרפה למי שרוצה להרוג אותו ועוד שתיים-שלוש דמויות, אבל את שמותיהן אני לא אזכור גם אחרי שאבדוק בגוגל.

הייתי רוצה לפרט עוד קצת על העלילה, אבל אין ממש מה. קטע מרכזי בחציו הראשון של הסרט נסוב סביב העניין שגרינדלוולד השיג איזושהי יכולת של ראיית העתיד, ולכן גיבורינו יוצאים למשימות שאין להם מושג למה הן מובילות כי זה אמור לבלבל אותו; התוצאה היא שהם חוזרים מהמשימות הללו בלי להתקדם במאומה, במה שמרגיש כמו בזבוז זמן. כדי להוסיף חטא על פשע, הסרט עצמו מתייחס לדריכה הזו במקום אבל אז מתעלם ממנה בלי לספק תשובה.

ובואו נמשיך עם הנימה השלילית: אם ג'יי קיי רולינג הפליאה לעשות בסדרת ספרי הארי פוטר עם דמויות מורכבות, משכנעות ואמינות, הרי שכאן כמעט אין במה לנעוץ שיניים. ניוט עצמו נותר אותו גיבור רגיש ושקט שהיה מאז שהכרנו אותו, וגם אם הדמות שלו חביבה ולא שגרתית, היא דורכת במקום כבר שלושה סרטים. לא עוזר שאת האינטרס הרומנטי שלו העלימו מהסרט כמעט לחלוטין.

אפרופו רומנטיות, הזוג ג'ייקוב-קוויני, שעל הנייר יכול לספק מתח ועניין, גם הוא לא זוכה לשום עומק מיוחד. הם נשארים באותו מקום שעצרנו בסרט הקודם, ובעוד דן פוגלר לפחות זוכה לכמה שורות מוצלחות בתפקיד ההפוגה הקומית, הרי שאליסון סודול נכשלת בכל היבט אפשרי. הדמות שלה פשוט מיותרת ולסיפור אין מושג מה לעשות איתה. 

אבל הפספוס הגדול ביותר של הסרט הוא קרידנס. הפוטנציאל בדמות הזו הוא עצום, אבל הוא נהרס עד היסוד בכתיבה שלא נותנת לו שום עומק ושום מוטיבציה הגיונית. מדמות מסקרנת בעלת אופי כלשהו בסרטים הקודמים נשארנו עם דמות שהשאלות היחידות שמובילות אותה הן "האם אוהבים אותי או לא" ו"האם אני טיפש כמו נעל ימין או כמו נעל שמאל". העובדה שמילר עושה את הדמות מתוך שינה לא עוזרת.

כמו כן, הסרט מתעקש לזרוק את ההיגיון של עולם הקוסמים לכל הרוחות. חורים בעולמות פנטזיה הם חלק מהז'אנר, אבל הצורה שבה החוקיות של דברים נשברת בסרט הזה כבר מרגיזה ממש. קרב קוסמים אחד באמצע הסרט הוא ממש מרהיב ויזואלית, אבל אין לי שום הסבר קוהרנטי ל"מה ואיך בדיוק קרה שם". וזה לפני שדיברנו על הכרונולוגיה של העולם, שכבר בסרט הקודם הושלכה לכל הרוחות לטובת הופעת אורח של מינרווה מקגונגל וכעת נזנחת עוד יותר.

ועוד לא דיברתי על המשל הגס על אדם שרוצה לעלות לשלטון באמצעים חוקיים כדי לבצע רצח עם בגרמניה של שנות השלושים, או על התסרוקת המזעזעת של קרידנס, או שלל חולשות אחרות של הסרט – אבל יודעים מה? אני לא רוצה. כי כמו שאמרתי, אני באמת אוהב את הסרט הזה. 

כמו תמיד, האהבה שלי לסרט (ולסדרה) היא לאו דווקא "הגיונית". את הסרט הראשון בסדרה ראיתי בזמן בחיים שלי שהיה מחורבן בצורה שקשה אפילו להתחיל לתאר, והבריחה שהוא הציע לי – שהועצמה על ידי אולם איימקס שהייתי היחיד בו ופסקול פשוט אלוהי – הגיעה בדיוק בזמן. הסרט הזה (שהוא בסדר לחלוטין, כן?) עבד עליי ברמה כל כך לא הוגנת עד שראיתי אותו מלא פעמים רק כדי לשחזר את החוויה ההיא.

על הבסיס הזה נבנתה הסלחנות שלי לסרט השני, שכבר היה הרבה פחות טוב; וכעת, כשמגיע התוצר השלישי, אני לא רוצה להטעות כאן אף אחד רק בגלל הפינה החמה מדי שיש ל"חיות הפלא" אצלי בלב. 

עם זאת, אני כן חושב שגם במבט אובייקטיבי, יש משהו בסרט הזה שעובד, או אולי יותר נכון – פנייה שהסרט לוקח שהוא היה צריך לקחת מזמן ושתאפשר לסדרה לצמוח בכיוון חיובי.

נחזור אחורה: הבעיה העיקרית של הסדרה היתה השם שלה. סדרת סרטים על חיות פלאיות לא יכולה להחזיק בפני עצמה, אלא אם הולכים עד הסוף, שוכרים את דיוויד אטנבורו ונותנים לו לקריין קטעי אנימציה של חיות פלא שפשוט מתקיימות להן בטבע.

מכיוון שלצערנו, זה לא הכיוון שהלכו אליו, קיבלנו משהו שהוא שילוב של "היי, תראו, הנה חיית פלא" ביחד עם הרחבה של עולם הקוסמים שעבדה לא רע כשהיא לא התעקשה לקשר את הסרט למה שמוכר לנו כבר מהעולם הזה, קצת כמו החטא הקדמון של "מלחמת הכוכבים". 

בסרט השני הבעיה הזאת הפכה למצוקה אמיתית, כיוון שמצד אחד הנושא של חיות הפלא נזנח לכאורה לטובת המאבק מול גרינדלוולד בתוספת קריצות בלתי פוסקות למעריצים, ומצד שני עדיין נשארנו עם הבסיס של הסרט הקודם. התוצאה היתה ערבוביה חסרת תכלית וחסרת מיקוד.

אבל הפעם, שינוי הפוקוס הושלם בהצלחה. חיות הפלא נזנחות כאן כמעט לגמרי כמניעות עלילה – נשאר העץ הקטן שאינו גרוט, הניפלר שאוהב דברים נוצצים והרכש החדש: במבי קטן וחמוד שכולם מחכים למוצא פיו. אה, וגם קבוצה ענקית של עכבישי-מנטיקור שאחראים לסצינה המצחיקה ביותר בסרט. ניוט עצמו כבר לא מתפקד כדמות ראשית אלא כסיידקיק, וצריך להודות שהוא עובד כך הרבה יותר טוב; במקום זה, הפוקוס עבר לאלבוס דמבלדור, שאיתו הסרט נפתח ואיתו הוא מסתיים.

ו-וואלה, עלילותיו של דמבלדור דווקא מעניינות אותי מאוד. כי נכון שהתסריט מאוד לא אפוי, בעיקר בגלל שהוא לא מצליח להנחית בשלום כמעט שום כדור שהוא העלה לאוויר בסרטים הקודמים – אבל ההופעה של ג'וד לאו כל כך מוצלחת שזה אשכרה שווה את זה. סיבה מרכזית למה סרטי הארי פוטר לא עבדו בשבילי היא השחיטה שעברה שם הדמות של דמלבדור בגילומו הבלתי נסלח של מייקל גמבון; דמבלדור של לאו הוא התיקון שכל מעריץ הארי פוטר חייב לעצמו, ובדחיפות. ככה הוא היה צריך להראות מהרגע הראשון: חכם, שליו, תמיד רגוע, עוצמתי אבל שקט, לעולם לא מרים את הקול ושולט במה שקורה גם כשנדמה שלא.

גם מאדס מיקלסן כגרינדלוולד עושה יופי של עבודה. גרינדלוולד שלו שונה מזה שעשה ג'וני דפ בסרט הקודם, ועדיין מרפרר אליו בהופעה מצוינת שמתמודדת יפה עם התסריט הבעייתי.

וצריך מתישהו גם לדבר על הבימוי המוקפד של דייוויד ייטס: בלי מצלמות רועדות ובלי חיתוכים גסים, הויזואליה שלו ניכרת וכל פריים פה מלוטש, ובעולם הקולנועי ההיפר-אקטיבי שסביבנו אני ממש מעריך את הנינוחות הזו.

ובסוף בסוף, זאת האווירה. זה העולם הזה. עולם הקוסמים של ג'יי קיי רולינג, שאני פשוט מת עליו ורוצה לבלות בו עוד, ועוד, ועוד, בוודאי כשאין לי ספרים להשוות אליהם ולהתעצבן. התסריט בעייתי, דמויות רבות חסרות אפיון או מוטיבציה וטוויסטים נערמים בלי היגיון אמיתי – אבל האווירה הזאת (בסיוע עוד פסקול מופלא של ג'יימס ניוטון הווארד) היא קסם שאין בשום מקום אחר ומבחינתי שווה הכל. והיי, מי יודע? אולי אחרי שהסדרה התגבשה על הכיוון שלה, הסרט הבא כבר יהיה טוב באמת. 

ביקורת: מלך הצפון

$
0
0

לוויקינגים אין ממש מורשת קולנועית. אמנם יש להם תחייה מסוימת בטלוויזיה בשנים האחרונות בזכות סדרות כמו "ויקינגים" ו"הממלכה האחרונה", אבל אם תשאלו אנשים ברחוב לגבי סרט הוויקינגים האחרון שהם ראו, במקרה הטוב הם יענו "רגע, "הדרקון הראשון שלי" נחשב?". כן, יודעי דבר יוכלו אולי להצביע על מספר זעום של יצירות שעסקו בנושא ("תקומת ולהאלה" של ניקולס וינדינג רפן, "אריק הוויקינג" של טרי ג'ונס), אבל קשה להגיד שיש סרט ויקינגים עצום שכולם אוהבים וחושבים שהוא טוב. אני לא בטוח ש"מלך הצפון" ישנה את זה. להגנתו ייאמר שהוא לכל הפחות מנסה. 

הסרט מספר את סיפורו של אמלת', נסיך צעיר שבורח מהממלכה לאחר שאביו נרצח על ידי דודו, וחוזר שנים לאחר מכן כדי לנקום את מותו. אם זה נשמע לכם כמו "המלט", זה לא במקרה – שייקספיר לקח השראה מסוימת מהסיפור עבור הטרגדיה על הנסיך הדני המלנכולי שלו. 

אי אפשר להגיד שזה סרט שנוצר ללא חזון. רוברט אגרס ("המכשפה", "המגדלור") ידוע בחיבתו לדיוק תקופתי גם כשאין שום סיבה לכך ("זה חשוב מאוד שבקתת העץ בקצה הפריים תיבנה בדיוק כמו שוויקינגים היו בונים אותה, בלי כלים מודרניים", וכדומה), ויחסית למה שמשווק כסרט לקהל הרחב יש כאן כמות מכובדת של סצנות טריפים (הוויקינגים האלה ידעו לחגוג), סצנות ארוכות שקורה בהן מעט מאוד, סצנות שלא מוסיפות דבר פרט לאותנטיות או אווירה, ובכלל קשה להגיד שזה סרט שקורץ לקהל – אין כאן הפוגות קומיות או עריכה קצבית שניתן למצוא באפוסים אחרים, ואפילו לא שורות סרקסטיות שמראות שגם הדמויות מבינות שמה שקורה פה הוא לעיתים קצת טיפשי. לא, "מלך הצפון" הוא כל כולו פאתוס. ואולי זה היה ראוי להערכה אם הסיפור שלו לא היה דרעק מתמשך. 

כי נניח, זה מאוד עצוב שאביו של אמלת' נהרג, באמת. אבל בפעם הראשונה שאנחנו פוגשים את אמלת' המבוגר הוא מילולית משתף פעולה ברציחתם של גברים, נשים וילדים קטנים, ביזה ואונס (החלק של האונס, יש לציין, רק מרומז ולא נראה על המסך). כן, הוא עצמו מקפיד להרוג רק את השומרים שאמורים להגן על אותם אזרחים – אבל מה זה משנה? הוא חלאה אנטי-מוסרית.

אבל בסדר – אנטי-גיבורים הם דבר שהיה מאז ומעולם, ואמלת' לא יהיה הפרוטוגניסט הראשון שהקו המוסרי שלו עקום, שלא לומר שבור. הבעיה היא שהסרט, כיאה לאגדה ויקינגית שיצאה מהאלף הראשון לספירה, לא מתייחס לכל הפסקה למעלה כבעיה. "חלאה לא מוסרית? רק בגלל שהוא אחראי באופן ישיר ועקיף למותם ושיעבודם של נשים וטף? אני לא מבין מה הבעיה, איך אחרת אנחנו אמורים לספק עבדים למלכים שלנו?", הסרט כאילו שואל וממשיך להתייחס לאמלת' לא כדמות שנויה במחלוקת אלא כגיבור לכל דבר, למרות שכמעט כל פעולה שלו בסרט ממשיכה להציג אותו כנבל. 

אבל יודעים מה, אולי זה דיסוננס מובנה. אולי הסרט רוצה לאמץ באופן מלא את תפיסת העולם הוויקינגית בלי שיפוט, ובהחלט אפשר וראוי לשאול "…אבל למה?", אבל נגיד. הבעיה היא שאמלת', בגילומו של אלכסנדר סקארסגארד, לא מציע לנו כצופים שום דבר אחר: הוא טוב בלהרוג, הוא רוצה להרוג את דוד שלו, יש לו קוביות בבטן. עד כאן אפיון הדמות של מי שאנחנו אמורים להעביר איתו שעתיים ורבע בקולנוע. זה לא אפוס אמנותי חדשני שלא נראה כמוהו, זה סרט של ליאם ניסן שבטעות לא נשלח לסוכן שלו – וגם זה לפני טיוטה נוספת שבה ניסן מבקש שיתנו לדמות שלו איזשהו אופי מינימאלי כדי שהוא יוכל לעשות משהו עם הדמות הזאת. 

המצב משתפר במעט אצל דמויות המשנה: ניקול קידמן בתפקיד אמו של אמלת' מקבלת שתי סצנות עסיסיות, ודודו המרושע של אמלת', פיולניר (בגילומו של קלייס בנג) הוא דמות מרתקת בהרבה מהאחיין הנודניק שלו – לא מישהו מוסרי באף אמת מידה מודרנית, אבל כזה שנראה שמתנהל תחת קוד מוסרי שהנחיל לעצמו. זאת בניגוד לפרצוף הסתום של אמלת' שלא מצליח לשכנע לא כשהוא אמור להיות "אכול שנאה", לא כשהוא בטירוף קרב, ולא כשהוא לומד שיש עוד דברים חוץ מנקמה בעולם. הבעיה היא שהסרט נזכר בדוד שלו לעיתים רחוקות מדי, וגם אז נראה שהוא לא קולט לחלוטין שהוא הדמות המעניינת בהרבה בכל הסיפור הזה. אניה טיילור ג'וי גם פה בתפקיד שפחה/מכשפה, אבל קשה להגיד שהיא משאירה רושם או שיש ניצוצות בינה ובין אלכסנדר סקארסגארד. ווילם דפו גם פה, והוא דווקא כן משאיר רושם, אז מובן שהוא מקבל בקושי גיהוק של זמן מסך. 

אז אולי תגידו, בסדר –יש קצת בעיות בתסריט, אבל הרי באים לסרטים של אגרס בשביל אותה אווירה קסומה שאי אפשר להשיג בשום מקום אחר. אבל בשלב הזה, כשאנחנו או-טו-טו חוגגים עשור לאולפן A24 וכל הקלישאות שהוא הביא אותו, האווירה הזאת כבר לא כל כך ייחודית. אין שום שוט ספציפי ב"מלך הצפון" שמבדיל את עצמו באמת מיצירות אחרות באותה רוח מהתקופה האחרונה – לא באכזריות שלו (ובכלל, זה סרט די עדין יחסית לאפוס ויקינגי), לא בטריפיות שלו, ואפילו לא בשחזור התקופתי שלו. בנוסף, בשלב הזה, אותו יופי ויזואלי כבר נראה קלישאתי: וואו, עוד שוט ארוך בטייק אחד שמצולם מרחוק? על מה עוד יחשבו שם. יש כאן יופי שבשלב הזה מרגיש יותר טכני מאשר משהו באמת עוצר נשימה. 

לזכות הסרט, הוא נזכר להציף דילמות ועניין בחלקו השני, אם הגעתם עד אליו. אבל גם שם אלו רגעים בודדים שמרוחקים מדי אחד מהשני. זה לא שאם נוריד ממנו שעה הסרט הזה יהפוך פתאום לסרט טוב, אבל לכל הפחות הוא יהיה סרט מעניין יותר ממה שקיבלנו. 

קשה לי להגיד ש"מלך הצפון" היה אכזבה עבורי – לא נפלתי מ"המכשפה" של רוברט אגרס, כך שלמרות אהבתי ל"מגדלור" הוא עדיין במאי שאני לוקח בערבון מוגבל. בנוסף, אין לי עניין רב מדי באגדות ויקינגים (ואולי לו היה לי הייתי נהנה ומעריך את הסרט יותר), וגם מאניה טיילור ג'וי או אלכסנדר סקארסגארד אין לי ציפיות מיוחדות. אולי הדבר המאכזב היחיד הוא שהימור פרוע של אולפן גדול על במאי קטן יצא כל כך לא מעניין. אבל מכיוון שנראה שלפחות בארה"ב הסרט כן מהולל ביקורתית (קופתית נדע מה מצבו רק בהמשך) אולי נמשיך לראות סרטים שכאלה. אני בעד, רק שבפעם הבאה אולי כדאי שישקיעו פחות במחקר על תלבושות ויותר בפיתוח דמויות. סתם, זורק רעיון. 

ביקורת: דוקטור סטריינג'בממדי הטירוף

$
0
0

היה ברור שהשלב הזה יגיע: רכבת ההייפ של מארוול תיהפך למוגזמת מדי, שלא לומר תפנה כבר נגד עצמה. מאז השיא של "סוף המשחק" אנחנו רק מחכים לדעת איך מארוול יעשו לנו שוב שיא מטורף כזה, ושוכחים שהוא נבנה, די לאט, במשך עשור. ומארוול, משום מה, במקום לכבות את האש ולבקש סבלנות, נהנים מהאטרף הכללי ונותנים למעריצים לשקוע בשלל תיאוריות לגבי מה יהיה הלאה, מי הנבל הגדול הבא, וכיצד האקס מן ייכנסו ליקום. כל רמז קלוש נהפך לעובדה מוגמרת, כל תיאוריה לידיעה מוסמכת, ובין שמועה לשמועה ההייפ פשוט יצא משליטה.

כל הציפיות הללו עומדות בעוכריו של "דוקטור סטריינג' בממדי הטירוף". בשם העברי הוסרה המילה המפורשת "מולטיוורס", ובדיעבד זה היה רמז מטרים לציפיות הנכונות לסרט הזה: אל, בבקשה אל, תבואו לסרט עם ציפיות ל"מולטיוורס של מארוול!!!" ואני לא אומר להנמיך ציפיות – אני אומר לשנות אותן. טוב, אולי גם קצת להנמיך.

נבהיר: זה לא שאין כאן "יקומים מקבילים". אוהו יש, וממש מהר – הסרט נפתח באינטנסיביות כמעט מבהילה ומצניח אותנו ישירות לתוך סצנת אקשן שבה גרסה של דוקטור סטריינג' מיקום מקביל מנסה לגונן על נערה צעירה מפני שד אש ענקי ומאיים בסביבה מכושפת כלשהי, כשבסוף המרדף אותה נערה נשלחת ליקום הקולנועי המוכר לנו.

אבל גם ביקום הזה הסרט לא באמת נותן למישהו לנשום, ובעוד סטריינג' מתארח בחתונתה של אהובתו כריסטין פאלמר (רייצ'ל מקאדמס) ודן על סיפוק בחיים, הוא מוצא את עצמו מגן על אותה נערה לא מוכרת מפני שד נוסף, תמנוני ומפלצתי. מתברר שהנערה, אמריקה צ'אבז (סוצ'י גומז), היא בעלת הכוח שכולנו חיכינו לו: היכולת לעבור בין יקומים שונים, ומישהו בעל כוחות מפלצתיים רודף אחריה ורוצה את הכוח לעצמו כדי לעשות משהו ממש רע. כנראה.

סטריינג' פונה לעזרתה של וונדה מקסימוף, שכעת סוף סוף מכנים אותה רשמית בסרט של מארוול "מכשפת השני". לוונדה תנאים ואינטרסים משלה, ומכאן הסרט הוא בעצם מרדף ארוך של הנבל אחרי אמריקה המבוהלת וניסיונותיהם של גיבורינו לעצור בעד חורבן היקומים כולם.

ולפני שכותבים מה לא עובד כאן, צריך לומר – ובהרחבה – מה כן.

כי מארוול טובים בעבודה שלהם, וזה לא ממש השתנה: רוצים אסקפיזם מהוקצע של שעתיים? קיבלתם. הפעם הבידור הזה נוצר תחת שרביטו של סם ריימי, ולכל החוששים שגם הוא יירמס תחת "הנוסחה של מארוול", ובכן, הלא יאומן קרה וקיבלנו לפחות חצי סרט של ריימי שאי אפשר לטעות בו. ככל הנראה, זה הסרט הגרוטסקי ביותר ביקום של מארוול. כן, הוא עדיין מדורג PG13 – אבל גם הדברים שרק כמעט מוצגים עלולים לככב בסיוטים של לא מעט מהצופים. ריימי לא חוסך במיתות מקוריות של דמויות, וגם לא בסצנות שנראות כאילו נלקחו ישירות מסרט אימה. הורים, ראו הוזהרתם; כל השאר, ראו הומלצתם.

ריימי גם מביים נהדר את האקשן, עם יצירתיות שמתעלה גם מעל היעילות המוכרת של מארוול (והגרוטסקיות שלו עוזרת, כן). הסצנה הבולטת ביותר בהקשר הזה, ובעצם בסרט בכלל, היא סצנת קרב מוזיקלי מהפנטת ומרשימה, שבה גם המלחין דני אלפמן שלא מאוד הלהיב אותי בכל שאר הסרט (גיטרה חשמלית אקראית, מה נסגר איתך?) נותן עבודה לפנתיאון. זו סצנה מהסוג שאין דרך לתאר את הקטע שלה במילים – צריך לראות כדי להבין כמה היא נהדרת.

בכלל, הוויזואליה פה – כראוי לרף הגבוה שהציג הסרט הראשון – מדהימה ומטורללת. זוכרים את הסיקוונס מעיף המוחות שטילדה סווינטון העבירה את סטריינג' בסרט הקודם? ריימי מסתכל על הקטע ההוא ישר בעיניים, משווה ומעלה: סיקוונס ארוך של מעבר מופרע בין יקומים כל כך מרהיב ומפורט שהוא בטוח עוד יפורק לאלפי סקרין-שוטים של אינספור אימג'ים פסיכיים יותר או עוד יותר.

הסרט גם מצחיק. כרגיל. סטריינג' של קאמברבאץ' הוא דמות כריזמטית שמעומתת כאן שוב ושוב עם הבעיות שלה, אבל הוא מוצא תמיד את הקאמבק המושלם. יש גם שיח קצר וקורע על היכולות של ספיידרמן, שזה אחלה מקום לעצור ולדבר על מה שהסרט הזה הוא לא.

כי השיח הקצר והבהחלט מצחיק הזה הוא הפעם היחידה שבה ספיידרמן מוזכר בסרט. מולטיוורס? נבלים מיקומים אחרים? קסם שכמעט חרבש את כל העולם? נאדה. לא היה.

כי למרות כל הציפיות ולמרות כל התיאוריות, הסרט הזה לא משמעותי ליקום של מארוול, שנשאר בסופו בדיוק כפי שהיה בתחילתו. שום התפתחות משמעותית לא קורית, וקשה להאמין שהסרט הזה יהיה צפיית חובה בדרך ל"אנט מן 3" או סרטי מארוול אחרים.

איך אני יודע את זה? כי עזבו את העתיד – הסרט הזה מוכיח שהעבר לא משמעותי. לא מעט מעריצים שאלו ברשתות החברתיות "מה להשלים לפני הסרט החדש? חייבים את כל סרטי ה'אקסמן'?! חייבים את 'לוקי'? 'מה אם'? 'וונדה ויז'ן'? מה צריך?!"

התשובה המצערת, או המשמחת אם אתם לא צופים בטורנט+, היא שאין. צורך. בכלום. הסרט יהיה ברור ונהיר לכל אורכו גם למי שלא שמע על ווסטוויו או על הרמ"ז מימיו. יש מצב שאפילו עדיף לבוא "נקיים".

ומה לגבי המולטיוורס? כאמור, לא שווה ולא כדאי לבוא לסרט במיוחד בשבילו. הסרט יכול וצריך היה להיות משווק כהמשך סיפורם של וונדה מקסימוף וסטיבן סטריינג'. הוא היה הרבה יותר אפקטיבי ככה, וההפתעות שלו היו במקרה כזה בדיוק מה שהן: קריצות נחמדות וחביבות מאוד, מוקפות בהמון בידור מעולה שמבוים ומוגש בצורה ערֵבה לעיניים.

אבל גם אם מנפים את עניין הציפיות, ואפילו נותנים איזשהו קרדיט למארוול שלא התפרעו עם הופעות האורח, נותרת בסוף הבעיה העיקרית של הסרט: עמוד שדרה די רעוע. כי הוא אומנם מספר את סיפורם של סטריינג' ומקסימוף, אבל הסיפור הזה חלש, ואפילו מחורר.

הארק העלילתי של סטריינג' עצמו לא ממש מפותח. כאמור לעיל, הסרט זורע ממש בתחילתו את השאלה של סיפוק בחיים, ואז מנסה לקצור את הפירות בהקשר המולטיוורסי – האם בגרסאות אחרות המצב שלי היה יותר טוב. אבל סטריינג' פשוט קופץ בין התחנות של ההתפתחות שלו, במקום שהוא יתקדם מאחת לשנייה בצורה הגיונית.

האכזבה היותר גדולה נרשמת מדמותה של וונדה מקסימוף. זאת לא אשמת השחקנית – אליזבת' אולסן עושה יופי של עבודה – אבל המוטיבציה של הדמות בעייתית, פיתולי העלילה מרגישים כמו הכרח תסריטאי נטו ולא משהו שמגיע מהדמות, והכול בא לידי סיום צפוי מדי ולא מספק בעליל.

אז האם "דוקטור סטריינג' בממדי הטירוף" הוא כישלון? סרט לא טוב? ממש ממש לא. רחוק מאוד מכך. קמברבאץ' נהנה מכל רגע, בנדיקט וונג מקבל תפקיד גדול יותר וזה נהדר, אולסן ראויה לשבחים, כבר התלהבתי מהוויזואליה והבימוי של ריימי ובכלל – תהיו בטוחים שאלך לצפייה נוספת, ושוב באיימקס תלת ממד. אבל למרות האמון הרב מאוד שאני רוחש לקווין פייגי, אי אפשר לצאת מהאולם בלי התחושה שמארוול, חמישה סרטים ושש סדרות לתוך פייז 4, עדיין מחפשים את דרכם.


שתי סצנות: אחת באמצע הכתוביות שרומזת על הבאות (וכמו לא מעט סצנות כאלה בפייז 4 – היא יותר "הא?" מאשר "אומייגאד!"), והשנייה בסוף הומוריסטית, בסגנון "ספיידרמן: השיבה הביתה".

ביקורת: יחידת ההצלה של צ'יפ ודייל

$
0
0

כשהוכרז הסרט החדש של צ'יפ ודייל, התגובות נעו בין "מי?", "מה?", ו"למה?" זה לא שצ'יפ ודייל – או הסדרה בכיכובם "יחידת ההצלה של צ'יפ ודייל" – הם תחתית חבית הזיכיונות שיש לדיסני, אבל בואו נגיד שהם אפילו לא הטמיאסים המונפשים הכי מוכרים – כשסיפרתי לחברים שלי שיש סרט חדש, הם אמרו "כן, היה בקולנוע לפני כמה שנים" ורק בדיעבד הבנתי שהם מתכוונים ל"אלווין והצ'יפמאנקס", ככל הנראה.

וכן, במקור (כלומר, 2014) הסרט היה אמור להיות עוד ניסיון ציני להשיג כסף ולרכוב על טרנד הרימייקים בלייב אקשן שבו אנחנו שומעים את סיפור המקור של יחידת ההצלה של צ'יפ ודייל. אלא שבמזל, הסרט התגלגל לידיים של עקיבא שייפר (אחד מחברי "האי בודד" והבמאי של "פופסטאר" המוצלח מ-2016) והתסריטאים דן גרגור ודאג מנד שהבינו שאף אחד לא ממש רוצה סרט על ריבוט CGI על שני טמיאסים שעושים מה שזה לא היה שהם עשו ב"יחידת ההצלה", ולכן במקום זה הוא מציע משהו אחר: מעין "מי הפליל את רוג'ר ראביט" למאה ה-21. תעלומה בלשית שבה צ'יפ ודייל הם לא יחידת הצלה, אלא שני שחקנים שהסדרה שאנחנו ראינו כילדים (מי מאיתנו שראה אותה, כלומר) הייתה ההצלחה הגדולה שלהם, ומאז נפרדו דרכיהם: צ'יפ (ג'ון מולייני) הוא סוכן ביטוח אפרורי, ודייל (אנדי סמברג) מנסה עדיין לרכב על תהילת העבר בכנסי מעריצים, ללא הצלחה מרובה. השניים צריכים לשתף פעולה כדי להבין לאן נחטף חבר שלהם מהקאסט של הסדרה, בגלל שלמשטרה לא נראה שממש אכפת.

וכמו שאצל רוג'ר ראביט אנחנו גילינו עולם הוליוודי שלם שבו בני אדם ודמויות מצוירות צריכות לחיות זה לצד זה, גם כאן שייפר מכניס אותנו לעולם שבו בני אדם חיים לצד דמויות מצוירות – אלא שהעולם של שייפר הרבה יותר כאוטי. במקום שדמויות מצוירות יהיו קבוצה מוחלשת שיכולה למצוא פרנסה בעיקר על המסך, כאן טמיאסים מונפשים יכולים להיות, נו, עובדי ביטוח מצטיינים. יותר מזה: בעולם של הסרט, יש יותר מרק צורת אנימציה אחד – מעבר לעובדה ששלל סגנונות אנימציה שונים נפגשים, הסרט מפגיש בין אנימציית דו ממד, תלת ממד, סטופ מושן, חבובות ובני אדם בגודל מלא.

יש לעולם הזה יתרונות וחסרונות: מצד אחד, הוא מרגיש פחות מגובש וקשה יותר "להאמין" לו. זה הגיוני שמצוירים יהיו שחקנים, אבל מי האידיוט שנתן לגוש פלסטלינה להיות מפקח משטרה? התחושה היא שכל היגיון שיכול להיות בעולם הזה נזרק בשביל עוד בדיחה ועוד הופעת אורח ועוד רפרנס. היתרונות הם שאפשר לספר בעולם הזה מלא בדיחות, מאוד מצחיקות, עם הרבה דמויות שמופיעות בהקשרים מצחיקים מאוד וזה קורע מצחוק.

לא הכול בסרט הזה מצחיק: יש בסרט כל מיני בדיחות מטא דדפול-יות שכבר אבד עליהן הכלח כמו דמויות שצועקות ש"אף אחד לא רוצה ריבוט!" או בדיחה מוקדמת על כך ש"בימינו תמיד גורמים לכל החיות ברימייקים בלייב אקשן לעשות ראפ" שמובילה לבדיחה הצפויה והברורה מאליה. אבל הרבה בסרט הזה מצחיק: כשמגיעים, למשל, לסצנת הראפ שברור שתגיע – הסצנה לוקחת כיוון אחר וטיפשי במיוחד וגורמת לכך שהציפייה מעוררת האנחות וגלגולי העיניים משתלמת לחלוטין.

ובעיקר יש בסרט הזה הרבה: כמות הופעות האורח, הרפרנסים והבדיחות היא כזאת שהצופים קורסים תחתיה. כמעט ולא עוברת סצנה בלי אזכור למישהו או משהו: בין אם זה פפה פיג, הסיוט לפני חג המולד, החבובות, קאטס, סאות' פארק, הפוני הקטן שלי, או עשרות דמויות מסרטי דיסני. אני בטוח שפספסתי לפחות 80 בדיחות סמויות והופעות אורח בצפייה הראשונה שלי, וזאת תחושה מתישה. זה היה יכול להיות לרעת הסרט לולא העובדה שלמרות ההתשה, התחושה שבה סיימתי את הסרט היא "אוקיי, אז בואו נצפה בו עוד פעם".

יש משהו בלתי נמנע בהשוואה בסרט הזה ל"רוג'ר ראביט", אבל לא נראה לי שהיא באמת הוגנת. כמו שהסרט הקודם של עקיבא שייפר – "פופסטאר" – לא היה בדיוק "ספיינל טאפ" אבל גם הוא היה מוקומנטרי על כוכב מוזיקה גדול, כך גם המקרה ב"צ'יפ ודייל" – אי אפשר להכחיש כל קשר ל"רוג'ר ראביט", אבל הסרט בסופו של דבר הוא משהו שיותר מתאים לחלק מהרפטואר של "האי הבודד" (אבל לילדים, למרות בדיחת חשפנים אחת יותר מדי) מאשר לתואר "ההמשך הרוחני של רוג'ר ראביט".

ואומנם "יחידת ההצלה של צ'יפ ודייל" הוא "רק" מצחיק, בניגוד ל"רוג'ר ראביט" שהצליח להיות הרבה יותר מזה, ואומנם הרבה מההומור שלו הוא הומור מטא ורפרנסים שכבר מתחיל לצאת מהאופנה – אבל תקשיבו, זה באמת סרט ממש מצחיק ועם אנרגיה חמודה שכיף לצפות בו. אפשר לבכות על כל מה שהסרט לא (וכל סרט שמנסה להיות "ההמשך הרוחני של רוג'ר ראביט" קצת מזמין השוואות למה הוא לא), אבל שווה להתמקד במה שהוא כן: קצר, חמוד, פרוע, ובעיקר – מצחיק. וגם רוג'ר ראביט, בסופו של דבר, רק רצה לגרום לאנשים לצחוק.

Viewing all 629 articles
Browse latest View live